Rosiga kinder =) och solsken i blick

2011-03-31 @ 23:26:34

I dag har jag sett friska Miléa under dagen. Hoppas hon är här för att stanna. Det har blivit lite mycket med att hon inte fått behålla någonting och det har varit hårt att inte låta henne äta fast hon varit hungrig i vetskap att mycket får hon inte behålla.

Har i två dagar haft henne på tre minuters amning varje timme mellan måltiderna. Det har fungerat men det har varit svårt att avbryta med både mat och amning när jag märker att hon är hungrig. Som sagt. Hoppas lilla friska Miléa är här för att stanna.




(Detta är fakta, nu kan jag väl inte ha jinx'at någonting.. nej nej, det är en annan historia).



Att inte komma ihåg vad vi bråkat om

2011-03-30 @ 15:15:10

Jag läser Leo Tolstoys "Anna Karénin". Jag gillar alla insikter i den. Jag säger detta men menar detta, reaktioner på HUR budskap framförs, jag känner såhär men vill inte att du ska se det därför beter jag mig såhär, osv. Det handlar oerhört mycket om stolthet och hur andra ser på en och hur vi vill att andra ska se på oss.

När Anna häpnar och nästan inte kan tro på vad det var de bråkade om kommer hon ihåg saker som sades och hur tonen var, då blir hon arg igen. Är det inte nästan alltid så att när vi bråkar handlar det inte om just det vi bråkar om? Det vet jag i och för sig från tidigare, genom min utbildning, att det alltid finns underliggande behov som oftast inte uttalas. Kan det till och med vara så att ett par som har ouppklarade meningsskiljaktigheter kommer att bråka mer om allt möjligt? Hade vi bråkat mindre om vi alltid sa vad vi behöver?

Jag menar, bråkar vi om sådant som det inte handlar om för att vi inte kan sätta ord på vad det egentligen är vi behöver? Ett exempel är Annas enorma behov av bekräftelse på att hon är älskad och bråkar om att hon inte vill göra en resa om hon inte får resa på just den dagen hon vill. Egentligen spelar resan eller dagen igen roll. Det hon vill är att få bekräftelse på att hon är älskad. Resebehovet är ett förklätt kärleksbehov. Älskar du mig så gör du detta för mig och visar att jag är viktig för dig. Så fort hon fått sin kärleksbekräftelse blir resa och resdag oviktiga.

Gör vi alltid så? Varför har vi så svårt att säga vad det är vi behöver? Vår stolthet hindrar oss säkerligen ifrån att blotta våra behov för att det är sårbart att säga att jag behöver det här. Varför kan vi inte fråga om det? Tycker vi at det är fel att behöva saker ifrån andra? Erkänna att vi behöver andra? Kommer det med modersmjölken? Eller när lär vi oss det? När lär vi oss att det är fult att be om hjälp, att behöva andra?




Björnmammor möts

2011-03-29 @ 21:46:15

Tio minuter innan öppna förskolan ska stänga sitter jag och Sebastian och leker med tågbanan som vi precis byggt ihop. Plötsligt stormar en kille på kanske fem år fram och tar bestämt tag i det tåg Sebastian leker med. Jag tar tag i pojken som är avsevärt mycket större än Sebastian för att avstyra och stoppa honom varpå hans mamma, med en liten bebis på armen, ryter till att "du tar inte i honom på det där sättet". 

Mamman upprepar vad hon sagt flera gånger medan jag frågar mig själv om jag hört rätt. Jodå det har jag. Jag vänder mig mot mamman och säger att "det är inte okej att din son kommer och tar leksaken som min son leker med och därför stoppar jag honom i den rörelsen". Hon upprepar vad hon har sagt, hon är inte trevlig, och även jag upprepar varför jag handlat som jag gjort. Hon säger bl.a. att så gör alla barn (det hoppas jag att Sebastian 2½ år inte gör när han fyllt fem år) det gjorde din son också förut. Jag som har varit mest med Miléa under besöket tar mamman på orden och säger till henne att "då hoppas jag att du tog bort honom", varpå mamman blir tyst och sedan svarar att "näe du är hans mamma så det får du ta hand om".

Denna attityd tycker jag inte riktigt fungerar på en öppen förskola där vi ofta hjälper till att ta hand om varandras barn. Mamman menar att jag måste respektera att jag inte ska ta tag i hennes son men när han återigen ska ta leksaken från Sebastian gör jag samma sak igen, stoppar honom genom att ta tag i honom, hon tar tag i mig och blir naturligtvis ännu argare och otrevligare. Jag är ledsen men så gör jag, det har jag alltid gjort och tycker inte att det är någoting fel i det. Jag stoppar även Sebastian på detta sätt om han tar leksaker från andra barn. Mamman upprepar sin mening som får mig att känna det som om det handlat om misshandel. Hon och jag säger båda att den andra inte lyssnar varpå jag säger att "jag hör att du säger att du inte vill att jag ska ta tag i din son, men jag tycker inte att det är okej att han tar den leksak min son leker med."

Jag märker att jag inte når fram till mamman och frågar henne då vad jag skulle ha gjort. Hon svarar att jag skulle ha kommit och hämtat henne. På det sätt som denna femåring kom fram mot Sebastian fanns det ingen chans att jag skulle ha låtit honom ta tåget ifrån honom för att sedan försöka resonera med honom att ge det tillbaka. Jag säger istället till mamman att om du inte vill att jag ska ta tag i honom kanske du ska hålla dig lite närmare honom.

Under tiden detta utspelas storgråter femåringen och upprepar att "jag hade den först", vilket vid detta tillfälle inte stämmer. Mamman får hindra sin son från att återigen försöka ta tåget genom att sitta mellan och Sebastian honom. Mamman hävdar inte att hennes son ska ha tåget som Sebastian har men säger inte heller till honom att han inte ska ta det från Sebastian. Hon säger istället att vi låter pojken vara (och i en spydigare ton) och hans mamma.

Pojken slutar inte gråta och mamman säger till sin son att "han vill inte leka". Vänta nu, tänker jag. "Du säger inte sådär om Sebastian", säger jag till mamman. Hon tittar på mig och jag fortsätter, "varken han eller jag har sagt att din son inte får vara med att leka, på öppna förskolan leker vi tillsammans, han får gärna vara med att leka men han tar inte det tåg som Sebastian kör med". Detta vill inte mamman gå med på utan hon upprepar att det är inte så kul för hennes son att inte få vara med. Jag upprepar vad jag sagt varpå hon säger att "han är inte alls onormal". Jag känner mig tvungen att svara henne att jag inte har sagt att hennes son inte är normal, att det är hon själv som säger det nu. (Här börjar jag tänka att det inte alls handlar om mig och Sebastian så mycket som det handlar om henne och hennes son).

Mamman fortsätter att prata om saker som inte stämmer om Sebastian och hennes son. Jag säger till henne att jag tycker att hon ska sluta att prata såhär inför sin son och inför min son för det är inte bra. Hon blir tyst och efter det säger jag till Sebastian att det är dags att gå och tar honom ut till kapprummet. På väg ut dit frågar i köket personalen jag om det är okej att vi (förutom tågbanan) lämnar det som det är för det var inte väl undanplockat just denna gång, och får svaret att det behöver du inte tänka på. Mamman har kommit efter mig och hör svaret och utifrån hur hon tidigare varit tvivlar jag inte på att hon tror att jag varit ute och pratat om henne och hennes son.

Ute i kapprummet finns en pappa och hans barn som är de ända andra som också är kvar. Jag ser att han tittar på mig och jag säger "ojojoj, hörde någonting utav det där?" Jag frågar honom om det var jag som var oresonlig eller om det var den andra mamman. Han svarar mig att "det där var nog på g ett tag". Han försäkrar mig om att hon varit på dåligt humör och att jag inte ska ta illa vid mig. Jag svarar att jag blir ändå så besviken på mig själv att jag inte kunnat hantera det bättre, jag har läst konfliktlösning. Han svarar att det fanns nog ingenting jag kunnat göra. Innan han går säger han till mig at ha en trevlig helg och att inte tänka mer på det här.




Jag vill veta (om du nu orkat dig igenom hela texten) om du tycker att det någon gång är fel att avvärja någon annans barn och ta tag i det. Min syster frågade mig om jag tog hårt i hennes son och med handen på hjärtat så tror jag inte det.  




Sjuk bebis + ett barn till

2011-03-29 @ 15:16:39

Den som sa att mammalediga ska ha det äldre barnet på dagis deltid tänkte inte heller på hur det är att ha en svartsjuk 2-åring hemma när bebis är sjuk och behöver närhet vilket gör 2-åringen desto mer svartsjuk. Upplagt för bråk och att känna sig som en hemsk mamma. Alltid bara hemsk mot det äldsta barnet... :( Även fast sjuklingen i dag fick sitta och vara ledsen för att vi alla skulle få i oss mat..

Uppsträckningen är nog till mig, men i dag vet jag inte vad mer jag kan göra..



Gårdagens sötma

2011-03-27 @ 07:55:30

Miléas magsjuka står i skarp kontrast till den underbara kvällen som föregick den sömnstörda natten och den hårda ljusa morgonen.

M var ute i går med killarna och lyckades hålla sig borta till ungefär kl. 01. Bra! Jag släckte ner hemma under Earth Hours timme och läste och smaskade på mitt godis. Efter det lät jag de flesta levande ljus vara tända medan jag tittade på två avsnitt av "Downton Abbey" ett härligt kostymdrama i sju långa delar. Underbart.

Nu återstår att se vad dagen har i sitt sköte.



Miléa magsjuk

2011-03-27 @ 07:53:38

Återigen är Miléa magsjuk och kräks. Det gör så ont i en och det är alldeles outhärdligt när hennes lilla kropp får duka under för kräksspasmerna som är beslutsamma i att tömma magen som redan är tom och ingenting kan producera. Jag ammar emellan och det får behållas och vätskan behövs tydligen för ingenting kommer upp.

Sjuk Miléa som kräkts flera gånger under natten =( Och Sebastian som sovit hela natten utan att vakna en enda gång. Skönt då, jobbigt nu när han som vanligt vaknar vid 06 och vi dessutom förlorar en timme (M får sova kortare tid för att jag ska hinna sova några timmar igen).



-- Earth hour 2011 --

2011-03-26 @ 20:14:38

Visa att det är viktigt för dig.
Släck ner.

 

 

Jag ska läsa Tolstojs "Anna Karénin" i skenet av levande ljus. Vad ska du göra?




Sebastian löser

2011-03-25 @ 10:44:09

I går hade Sebastian tittat på Eliasbåten på play med pappa på morgonen och pausat den. Lite senare när jag skulle fixa mig i ordning frågade han om han fick titta på den. Jag sa ja och försökte starta den. Det hade blivit något fel och han kunde inte titta så jag sa att det gick inte. Då sa Sebastian att "vi måste sänka temperaturen där inne kanske den kommer igång, måste vi göra". =) Söt!



Body Combat :(

2011-03-25 @ 10:09:23

Prövade någonting nytt sist jag tränade. Trodde det var kick/box men jag hade tagit fel på dag vilket ingen upptäckte, inte heller jag, som tur var och jag kunde träna Body Combat istället.

Vilken otroligt grym träningsvärk jag har. I dag än värre än i går. Mycket tuff träning och jag var ordentligt svettig efteråt. Knät klarade sig faktiskt bra. Jag kände av det lite under träningen men har inte känt av det alls efteråt. Jag var lite rädd att det skulle svullna upp. 
 
Body Combat. Det var inte LITE aggressiv träning det inte. Jag kände att instruktören gick alldeles för långt när hon uppmärksammade oss på den gräsliga musiken vi fick träna till (flertal låtar tyvärr). Både i text och "musik" tycker jag att musiken var på låg nivå. "Lyssna vad de säger", sade hon flera gånger, "long time coming", "Down in the ground (eller någonting liknande)" ville hon att vi skulle tänka på när vi stod och matade slag neråt åt en liggande låtsasperson. Det var nästan så att jag inte kunde fokusera på träningen för det starka budskapet som jag tyckte hon ville förmedla. "Se din fiende".

Tyck att jag är känslig men jag menar att det snarare är detta som gör att amatören går ut och slår än att det skulle vara förorsakat av TV-spel. Efter att ha blivit matad detta i veckor och månader under träningen som skapar adrenalinpådrag så kan jag visst se någon hämnas på någon som haft det "long time coming". Jag gillar träningsvärken jag fick, på alla rätta ställen, och jag skulle nog tycka att det var bra, och rolig, träning efter att ha lärt mig mer och helt kunnat följa koreografin för att få ut max av alla rörelser men jag vet inte om jag vill uppleva samma aggressivitet igen. Jag är helt säker på att det går att lyfta upp det stolta och hedervärda i kampsporten, i det idrottsmässiga utan att behöva känna att det handlar om döden men för den skull inte bjuda på syjunta.

Just denna instruktör vikarierade för en annan och jag kan bara hoppas att ordinarie inte bjuder på samma stil.

Jag tror nog att jag vill pröva kick/box ändå med handskar och mitsar och då vi sparar med partner.

Jag vill känna "Rocky" när jag tränar, den goda sidan som vinner över den onda. Jag vill inte känna misshandel och att jag är på den onda sidan!



Tupperware

2011-03-20 @ 22:24:11

I kväll var jag på mitt första Tupperwareparty. Det verkar lovande ska jag säga. Mer så än alla klädespartyn. Jag hade med mig Miléa och hon var supernöjd och satt och lekte med två andra små bebisar. =) Det var en mycket trevlig och lovande kväll.



En dag att sträva efter

2011-03-19 @ 23:42:06

Så härligt vi haft det i dag.  =)  Underbart skulle jag vilja säga.


-----------
Vi bråkade i morse men fördelen med att bråka är att det kan resultera i att vi faktiskt bryr oss tillräckligt mycket för att reda ut det. I dag kom vi varandra närmare och lärde oss någonting nytt om vad som är viktigt.

Vi vill spendera tid tillsammans och när det sker behöver vi vara där och uppskatta det. Låter enkelt eller hur, men det är det inte när det är småbarnsföräldern som har gått i bräschen under en lång tid. Partnerskapet har legat i träda.
-----------


Så vad nu då? I dag åkte vi och kollade in barnmarknad först men det var inte för hela familjen så vi hamnade i parken en stund. Tog bilen hem, gav barnen lunch och tog sedan en långpromenad ner till ett fint lunchställe som ligger precis brevid parken. Väl där intog mamma och pappa en god lunch på tu man hand med båda barn sovandes i vagnen utanför fönstret. Efter lunchen gick vi till parken igen och lekte tillsammans. Barnen fick medhavd mellis ute, och amning och blöjbyte kunde avklaras där vi ätit lunch. Innan vi gick hem för att göra middag hann vi leka lite till.


(Pappa hade sovmorgon och mamma fick sitta vid datorn när pappa gav barnen lunch. När vi kom hem tog mamma en powernap och skrev lite på datorn. Det räckte och fungerade bra. Tidigare har mamma lagt sig när pappa stigit upp och vi har inte sett så mycket av varandra då och dagen har runnit ifrån oss. Detta är bättre).



Barnfri lunch?

2011-03-19 @ 13:16:05

Nu har barnen ätit, jag fick sitta här och skriva en stund, båda har bajsat efter att de fått lunch av M, M bytte och nu ska slängas i vagnen så att jag och M får en trevlig promenad. När barnen sedan sover ska vi gå och äta en trevlig och god lunch tillsammans hade vi tänkt, jag och M, med barnen i vagnen utanför fönstret. Åh, det låter härligt, hej så länge! :D



Årsdagen

2011-03-19 @ 13:11:49

Ja, åtta år har vi varit tillsammans. Första mars är vår dag. I år gjorde vi ingenting, vi kom inte ens ihåg den. Jag var den första att komma på det men so what? Behöver väl inte läsas in mer i det heller..



Behov!

2011-03-19 @ 12:35:52

Varför kan vi inte tala om vilket underliggande behov som vi behöver tillfredställt istället för att tala i gåtor/vanligt och förvänta oss att den andre ska förstå oss? Why why WHYYYYYY!?



Ansiktsbehandling

2011-03-18 @ 22:53:41

Årets behandling brukar infalla runt omkring min födelsedag. Så även i år. Hudanalysen blev dock att jag har som en hinna på hyn och att smutsen under inte kan komma ut.. Att hyn är yttorr men fet under. Hon kunde inte få ut så många pormaskar som hon ville under behandlingen och hon behöver vanligen inte trycka så hårt, sa hon. Jag har dock gått på behandling förut och de har alltid tryckt så hårt och ingen annan har klagat på att de skulle sitta hårt åt eller att min hy inte var bra..

Hon dukade fint upp sitt lilla smörgåsbord av vad hon tyckte att jag behövde (nämnde jag att det var Declor = skitdyrt), allt som allt nio produkter där den första låg på 320 kronor och den minsta flaskan kostade över 500 kronor. Eh, jag har sagt det förut, den ekonomin har väl ingen?

Jag har i flera år varit en nöjd användare av Proactive Solution. Jag känner att hyn har en lyster (jag tror att den fortfarande har det) och att den är len och mjuk. Nu står jag lite som ett frågetecken och vill ha en second opinion innan jag ger med mig och tror henne. Jag blir lite trött och vill inte stå inför att behöva börja om för att hitta hudvårdsprodukter som gör vad de ska utan att ruinera en på köpet.

När jag stod där framför henne och sade att jag ber att få återkomma angående produkterna lade jag märke till att hennes hy inte var bättre än min och undrade bara hur det kom sig om hon nu var så duktig.. >(

Vad använder du? Hur många produkter är det?



RSS 2.0