Lchfrecept som recepttips på vårt vin

2013-04-30 @ 21:45:59





Gott utan kolhydrater.



Fler sockervarningar

2013-04-30 @ 10:25:00

Varje sovmorgon hemma får Sebastian sätta sig framför datorn hemma och titta på svt.se/barn. Han får någonting att äta på en liten assiett och resten av familjen får lite längre sovmorgon än de 06.30 då han vanligtvis vaknar.
 
När jag öppnar Internet Explorer hamnar vi på msn.se och fram tills nu brukar kost och hälsoråden alltid vara råd jag som lchfare inte kan skriva under på. Råd som gör mig trött, besviken och uppgiven. Ämnena kan ta upp alltifrån hur du ska få bättre hy, gå ner i vikt, bli av med ballongmage till att bekämpa våra välfärdssjukdomar.
 
 
I dag var det annorlunda. I dag blev jag mycket positivt överraskad när jag fick se följande rubrik. "Så gör du för att göra dig av med sockerboven för gott. - Gör slut med sockret med en socker-detox".
 
Första stycket lyder som följer,
"Forskare och dietister har varnat för fettets farliga effekter på kroppen i flera decennier. Men senare studier har visat att det kan vara sockret som är den största boven mot din hälsa. Av socker får du snabbt en energiinjektion men samtidigt producerar bukspottskörteln mer insulin än vad kroppen vill ha. Det är när nivåerna av insulin i kroppen blir för höga som både vikten och ditt humör börjar att skifta."
 
Läs hela artikeln här,
http://livsstil.se.msn.com/traning-och-halsa/g%c3%b6r-slut-med-sockret-med-en-socker-detox
 
Det är inte helt lchf men det är mycket bra ändå. =) Bra! Mer sådant!  



Likasinnade/ likatänkande

2013-04-30 @ 01:03:00

Kvällens kommentar. 
 
Smakades på min lchfkokoskaka som jag har som alternativ till andra bakverk. Gillades. 
 
Pratades mkt mat och hälsa med ett fåtal berörda. 
 
Hjärtliga kramar och ett "skönt att få prata så mkt för en gång skull utan att skämmas" - med syfte på kvällens höga halt av lchfsnack med andra "lchfsnackare". 
 
A very nice night!



Min kost och livsstil - uppdatering 2

2013-04-28 @ 20:34:00

Jag kör fastedagen torsdag eller fredag, istället för måndag, tänkte jag - för när det har det gått flera dagar efter helgen är det ofta lättare att fasta (berättade en kollega, tack A, då det under helgen vanligen blir mer mat och gott). På en torsdag är du även motiverad inför helgen. Jag märkte också att jag hade lättare att hoppa över lunchen - blev inte hungrig, så att jag verkligen behövde dricka mkt vatten förrän vid tresnåret - och det är bättre att få komma hem och äta god, lugn och avslappnad middag med familjen. Lunchen är lättare att skippa på mitt jobb. Alltså, fastedagen torsdag, ända målet är middag. 
 
=)



Gott, snabbt och smidigt mjukt lchfbröd

2013-04-28 @ 20:04:00

Här kommer äntligen mitt framarbetade brödrecept. Taget någonstans ifrån och ändrat efter smak och erfarenhet. Brödkryddor väljs efter egen smak. Här bjuder jag på mitt senaste goda kryddval,
 
250g keso
3 ägg
lite feta
1/4 dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön  
½ tsk paprikapulver
½ tsk anis
1 tsk salt
lite ingefära
lite cayennepeppar
lite basilika
(blanda ihop)
 
(tillsätt sedan och blanda något försiktigare)
1 dl fibrex (strömalt glutenfritt kostfiber)
1 msk fiberhusk (glutenfritt pulveriserat psylliumfröskal)
1 tsk bakpulver
1/4 dl mandelmjöl
 
 
Plattas ut på en plåt, gärna på en ugnsduk av teflon, ca 0,5 cm tjockt, brödet jäser i ugnen. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Dela, medan brödet fortfarande är varmt, upp i så stora bitar du vill ha. Delas lätt med plastsmörkniv. Färdigt! Låt smaka. Detta recept är för en plåt. 



Fiskmamma

2013-04-22 @ 22:46:00

En kollega firade påsk. Han köpte två guldfiskar.. platy, och efter tio dagar hade han nitton. Ville jag ha några?
 
Passar bra med fem yngel i mitt lilla akvarium som står på vinden, 12 liter, tänkte jag. 
 
Växter köptes och akvariet hämtades ner. Det var trasigt. Nu fick jag börja om. Fler växter, pump, filter, termometer, mer sand, akvariemöbel, större akvarium, mer att tänka på, fler skötselråd, större engagemang. Nu står vårt akvarium färdigt sedan någon vecka. Våra yngel klarade flytten, Silver, Slutten och de tre andra som inte ännu fått något namn. 
 
Jag är fiskmamma med stort M till fem fiskar i ett 54 liters akvarium. Quite the upgrade. Jag har redan fått smak för fler, även om det behöver dröja för ynglens skull. Sebastian och Miléa vet det inte ännu men de ska få varsin liten groda till akvariet senare. =) Sebastian älskar grodorna i akvarieaffären. Han vet inte att jag vet det. =)  Perfekt med bra presenter. Det är kul med akvarium och perfekt för barnen då mamma och pappa är pälsdjursallergiker. =)



Godisfritt

2013-04-22 @ 21:23:00

Utan godis i sju dagar försmäktar jag..  äh. Utan godis nu i.. länge, sedan ett tag tillbaka, med undantag för två gånger i annan stad hos släkten. Mycket då, men annars inget och näe.. motsatt till vad jag trodde eller hur jag  tänkte att det skulle bli försmäktar jag faktiskt inte. Det går bra och lätt. Detta säger en som fortfarande ser godis som sin last i livet. Jag kommer aldrig sluta helt men jag kommer kanske äta mycket varannan månad. =) Det går. Jag är levande bevis. Min käpphäst i detta är förstås lchf, och det hjälper, mycket. 
 
Jag äter 90% Lindt choklad varje dag efter måltid. Efter middag på vardagar och efter lunch och middag under helgen. Lite socker, lite kolhydrater, inga färgämnen och inga tillsatser. Naturligt gott. 
 
 



Alla skulle köra automat

2013-04-22 @ 20:59:00

Härom dagen körde jag till jobbet i vår lånebil. Vanligtvis kör jag vår trotjänare sedan sju år, en automatväxlad bil.
 
Medan jag körde kom jag på mig med att behöva ta en massa beslut hela tiden, på den väg till jobbet som jag känner så väl och har kört så många gånger. Oftast handlade det om tvåan eller treans växel i rondellerna och hade jag börjat att åka igenom på trean tenderade jag att fortsätta göra det oavsett om jag tog andra eller tredje utfarten ur rondellen vilka egentligen krävde olika hög hastighet. Kände jag att det gick för fort tog jag tvåan i nästa men hade jag påbörjat på trean växlade jag inte alltid ner. Jag blev lat och okoncentrerad och körde på mer. Det var jobbigare att stanna. Det blev inte lika självklart att stanna för gående, någonting jag med stolthet annars alltid gör. 
 
Kanske är det bara jag som tänkt detta för att jag nu inte är van, har ni andra som alltid kör manuell dessa små dilemman måntro? Jag tänker bara att en dålig bilförare kanske kan vara en upptagen och stressad människa som inte ens i sin bil kan få en paus. En paus från beslut. Någon som är trött och inte bryr sig så mycket och nu struntar i vilket. Hela tiden händer det någonting och det vara bara det att jag reagerade på det nu när jag inte körde automat. Även i bilen händer det någonting hela tiden. Då blev det så himla mycket mer att tänka på i körningen. Tänk om alla skulle slippa det. Hade det inte varit bra om vi sluppit det?
 
 
Dessutom är det miljövänligare att köra automat. Det talar också för det. 



Min kost och livsstil - uppdatering

2013-04-19 @ 16:39:00

Förutom lchf prövar jag nu sedan tre veckor tillbaka även periodisk fasta samt en fastedag. Det är bara senaste veckan jag tränat efter ett uppehåll på upp emot en månad. Min periodiska fasta är  8/16 ("ätfönster" på åtta timmar kl. 12-20, kan dock ofta bli senast kl. 19 och vila för magen/kroppen under 16 timmar). Det var menat som två fastedagar men jag känner att det inte är för mig. Jag kör 6/1. Jag hade en sådan vecka, när vi körde bil över middagstiden till annan stad inför påsk. Då var det första veckan jag prövade och var motiverad och det var smidigt. När jag nu känner att det är tråkigt och meningslöst livet utan middag den där andra fastedagen då är det inte värt det har jag bestämt. Lchf betyder för mig att njuta och må bra så jag kommer inte att plåga mig själv. Jag gör det som är logiskt för mig.
 
Detta innebär att jag äter alla mål på helgerna, i veckan börjar jag med en fastedag då jag äter enbart lunch och resten av veckodagarna äter jag lunch och middag. Detta fungerar för mig. Nu går jag ner i vikt på vågen såväl som att byxorna blir för stora.. Ett jäkla meck men men... :)



Träna är inte rätt ord

2013-04-17 @ 21:04:00

Jag behöver ett nytt ord. Jag kände det för några dagar sedan efter att jag börjat ge mig ut och springa och träna olika klasser på gymmet igen. Hade väl haft ett uppehåll på tre veckor av massa annat än just träning.
 
Vad tänker jag då, jamen vad är det jag GÖR på gymmet? Vad gör jag på mina klasser? Tränar jag för att bli bättre? Bättre på att träna.. eller bli bättre på den klassen? Vad är det jag gör? Är det det viktigaste ändamålet? Vad är den stunden för mig?
 
Jag äter lchf, det är nog det som har triggat dessa annorlunda tankar. Jag äter nog en liberal lchf för jag har aldrig räknat någonting utan äter tills jag är mätt, och skippar då allt ätande mellan måltider eftersom jag står mig längre på fett och kan äta mindre mat. Jag mår bra, jag mår otroligt mycket bättre, och bryr mig inte om resten. Sedan jag, förutom lchf, prövat periodisk fasta, 8/16 samt att ha en fastedag i veckan (jag äter ett mål under den dagen - lunch) så fungerar min kost för min vikt. Träning är för själen, psykiskt välmående.
 
 
 
Jag går och rör på mig för att det är kul. Jag tränar nu aldrig någonting som jag inte tycker är kul för att det skulle vara bra träning för kroppen. Visst, jag tränar kroppen när jag är iväg men jag är där för att det är kul. Jag gör det jag vill göra. Det är glädje. Jag springer för att jag ska springa Vårruset, någonting jag tycker är mycket roligt. Jag tränar för att springa lopp, men jag springer inte lopp för att träna, jag springer för att det är kul. Jag dansar för att det är förbaskat kul. Yogar för själen och boxas och kör bodykombat för att det är skitkul och en förbaskad kick. Jag mår bra... när jag är där.. medan jag gör..
 
Kanske kan just det vara grejen för mig. Jag har alltid älskat att vara där. När jag spelade fotboll älskade jag att träna. Att få svettas och ta ut mig. Då tränade jag på att bli en bättre fotbollsspelare. Då TRÄNADE jag. Det var oftast roligare än matcherna, även.. då jag spelade hela matchen. På träningen kunde jag köra slut mig, då tränade var och en, på matchen var min rörelse och glädje beroende av vad som hände med bollen.
 
På gymmet tror jag att jag kan vara instruktörens drömdeltagare. Jag får alltid en massa, kul att se dig, kul att du är tillbaka, bra jobbat. För jag är verkligen där, helt närvarande och jag ger av mig själv. Jag delar allt. Jag är inte snygg framför speglarna, jag kämpar och tar i. Kanske är det även det detta handlar om. Jag är där, jag ger allt jag har, kör max (vilket jag har en helt annan nivå av nu på lchfkost!) tills jag stupar och behöver vila men sen kör jag igen. Jag har alltid ett stort leende på mina läppar, låter fånigt men så är det. Vet du, jag har två sommrar nu prövat på gratis utomhusgympa då de flesta av oss är lediga från våra jobb och har semester. Tänk dig själv. Sval underbar kväll med solen som värmer på låg höjd, temperaturen är perfekt, och du gympar i en stor grupp med människor, mest kvinnor, gräset doftar underbart, vinden svalkar härligt och musiken är skön. Vet du hur många leenden ser jag i gruppen? Jag har verkligen tänkt på detta och faktiskt tittat runt efter leenden.. och... inte.. hittat.. ett enda.. Vad är det om? DE människorna tror jag är där för att "träna" och därför behöver jag ett annat ord. För har jag inte ett leende på läpparna och uppskattar musiken och instruktören, då är jag inte där. Då går jag inte på den träningen.
 
Kanske ska jag säga att "jag ska gå och svettas med ett leende på läpparna" för det är nog det närmaste jag kan komma denna känsla jag har. Jag tränar inte i första hand, det är väl också en bonus men det känns missvisande att säga att jag går och tränar. Andra gör det. Alla de som tränar för att hålla kroppen i trim och för att gå ner i vikt. Med min kost har jag lärt mig att det inte fungerar så. Inte för den som äter min kost. Jag äter mig i form och rör på mig för själen.
 
Det är dock lite långt, "ordet" - frasen. Men det kan vara lite humor att uttrycka mig så och det är glädje som är största delen i "rörandet på mig" för mig. Eller har du ett ord för mig annars får jag nog nöja mig med "gå och svettas med ett leende på läpparna" tills jag får ett nytt galet infall. :) Ha en god kväll!
 



Egen buljong! =)

2013-04-15 @ 17:37:29

Har än så länge bara gjort buljong på lökskal och kanske någonting mer, lite blomkålsblast eller så, men det fungerar. 
 
Funderade ju lite. Vill INTE äta glutamat och dextrin och då går allt det vanliga i buljongväg hårt bort. Kung Markatta skulle vara bättre, fanns inte i fisksmak, och i en djurpark informerade de att djuren genom att skövla palmer för palmolja utrotas så ville jag inte ha palmolja heller och Markatta ratades. Gillar nu min egna buljong. =)
 
Spara allt skalavfall i en glasburk i kylen och koka, reducera en gång i veckan, in i frysen i iskubsbrickor. Voila! 



Barnen skadas när bilstolen vänds för tidigt

2013-04-15 @ 13:32:58

Nu får jag vatten på min kvarn och uppmanar alla som funderar, skjut upp beslutet. Så länge det är möjligt, låt dina barn åka baklänges. "Han/hon gillar så att åka framåt" är den mening jag blir mest förbannad över. Då undrar jag, "OCH??" Du är förälder och det är du som bestämmer, fortfarande! Ungefär som kommentaren, "han/hon gillar inte att ligga ner i vagnen". Vilket barn gör det från början? Träna dem, så väljer de sig. Du kommer att behöva dem i vagnen många gånger framöver. Bl.a. för att somna i. Självklart föredras en varm famn men hur smidigt och bra för din kropp är det?
 
 
Artikel i dag i Svenska Dagbladet,
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/barnen-skadas-nar-bilstolen-vands-for-tidigt_8086940.svd



Att erbjuda harmoni och utveckling

2013-04-14 @ 01:19:00

Vad är det jag gör för fel?

Vad är det jag vill åstadkomma?

 

Jag tror jag säkert vet detta men kan inte omsätta det i praktiken. Vad är det som sätter stopp för det? Vem? Vem annan än jag själv. Jag har bara makten att förändra mig själv. Andra har makten över sig själva.

 

 

 

Jag söker sanning genom "Transformational Breakthrough Coaching" och jag söker sanning genom "Cope" en föräldrautbildning, jag söker sanning, inspiration och utveckling genom diverse föreläsningar i alla intressanta riktningar. Där är jag just nu. 

 

 

 

Jag känner när jag är fel ute, jag känner det tydligt. När det händer känner jag att jag varit stressad eller ur balans. Eller var jag bara lat? Lättaste vägen för mig i handling, men svårast att sedan bära mentalt? Väljer jag att glömma? 

 

Vilka ord använder jag? 

 

Med barnen vill jag bli lyssnad på, men lyssnar jag? När det är tydligt att jag hamnar för långt ifrån min ledstjärna då ser jag effekterna det har på barnen. Lyssnar inte mitt barn kan jag aldrig lasta någon annan än mig själv. Jag skapar vad jag får. 

 

 

Jag vill stoppa någonting. Nu. NU! Hur ofta väljer jag mina fighter och hur ofta handlar jag utifrån tidspress - inbillad tidspress - och en skitrutin? Ett snurrande ekorrhjul. Jag använder ord som "Jag vill inte att...", "stopp", "sluta". Jag säger det en gång, två, flera och tillslut befaller jag med hög röst. Skulle det vara min rätt? 

 

Jag säger saker som att jag inte har tid just då att förklara "du måste sluta först" och sedan kan jag berätta. Skulle du sluta "NU!" om du gör någonting utifrån behov, känsla och övertygelse? Skulle du sluta bara för att någon säger att du måste det? Är det bara barn som "trotsar" eller handlar det om att vi tar oss friheter och tycker att vi automatiskt skall lyssnas på bara för att vi råkar vara den vuxna i situationen? Hur vuxet är det? Är det vad vi vill lära ut?

 

 

Jag vill nå genom lugn och förtroende. Jag vill känna att jag har all tid i världen att förmedla mina tankar. Jag vill välja att se att jag i varje situation har all tid i världen, prioritera det, med ett lugn nå ut och få de som känner mig att veta att här är det ett lugnt tempo som gäller. Här erbjuds lugn och stannar du upp så kan vi lösa det här. Det kan vara ett viktigt möte. Jag vill ha tid att förklara från början.

 

Jag vill använda ord som inte attackerar. Jag arbetar bort ordet ”man” (det där myndighetsordet ”man ska inte” som är så opersonligt som det någonsin kan bli), jag arbetar bort ”inte” och ”nej”. Jag arbetar med att fokusera på vad jag vill, det positiva, och strunta - till så hög grad det är möjligt – i det som är negativt. Varför lägga tid på det som stjäl din egen energi, när det andra inte ens är viktigt? Det borde inte få uppta din tid. Men visst är det lätt att falla in i den negativa trendiga, lata och accepterade spiralen. ”Usch vad det regnar”, ”usch vad kallt det är”, ”usch vad det är varmt”…

 

Istället för att ge barnet en ”time out” tar du själv timeout’en för visst är det det du vill? Det du behöver? Lämna situationen. Vänta lite, sen, ta itu med det, när du är lugn. Andra förtjänar en lugn du. Alla beter sig så gott de kan. Alla handlar utifrån sin egen ledstjärna. Tar du dig tid och ser efter om den andres perspektiv är rimligt? Kan du då förstå och se att du inte ska banna utan kanske bara bekräfta och kanske förklara varför det inte fungerar att göra eller tänka så? Vägleda till ett bättre sätt? Jag tänkte och skrev vid ett tillfälle att ”utan förutfattade meningar hade vi inga krig”. Jag menade att tar vi oss inte tiden att sätta oss in i andras perspektiv, se andras ledstjärnor och kunna förstå deras handlingar, hur kan vi nå bortom oss själva? Hur ska vi då kunna sträcka oss längre än dit vårt ego bär oss? Mina obekräftade tankar om vad andra menar är falska sanningar. Mina förutfattade meningar lär mig ingenting om personen jag har meningar om, de stjäl min möjlighet till förståelse och att kunna möta den andre på ett djupare plan.

 

 

 

Här vill jag hamna. Mitt ord vill jag ska vara ”vänta”. Lugnt, neutralt, tydligt. ”Vänta” så får jag andas och sedan förklara i situationen (jag tänker mig här ett scenario, ett bråk mellan Sebastian snart fem år och Miléa snart tre). Jag vill förmedla lugn, jag vill förmedla att jag har tid för er och jag vill förmedla att jag är en trygg vuxen som ska vägleda dem i deras utveckling mot vuxenlivet.

 

Jag tänker att jag inte triggar någonting när jag ber dem vänta (jag tänker mig att jag om jag inte är lugn eller sagt ”vänta” i en lugn ton kan blunda i två tre sekunder – veta att de fortfarande är där när jag tittar igen – och då på ett lugnt sätt fråga ”vad har hänt?”). Om jag frågar dig som vuxen om du kan vänta, det är väl mildare? Säger jag ”Jag vill inte att..”, ”stopp” eller ”sluta” till dig då känner du dig attackerad? Detsamma gäller väl våra små? Varför inte låta dem kräva detsamma från mig? Varför inte låta dem få samma respekt?

 

Det är lätt att säga ”jag är vuxen, jag bestämmer”, utan att först ha bekräftat barnets perspektiv, och det är inte rätt. Alla har en anledning. Det är bättre att få med dig den andra på noterna än att bara köra dit eget race från platsen i ditt inre där endast ditt ego kan leva.




Balansen mellan fasta och lchf

2013-04-06 @ 11:02:00

Jag läste en bra bok. Den bästa jag läst, tror jag. Den var startskottet till ett förändrat liv. Boken var svenska allmänläkaren Andreas Eenfeldts "Matrevolutionen" och för mig handlar den om vägen till hälsa. 
 
"Solveig tappade 168 kilo. Kennet kunde lämna tillbaka tio av sina tolv mediciner till apoteket. Ett epileptiskt barn slutade plötsligt få anfall. Nya fall dyker upp dagligen och de har något gemensamt. Fascinerande nog har de börjat äta tvärtom mot vad de tidigare fått höra var nyttigt.

Läkarvetenskapen har länge blundat för sådana berättelser. Men nu händer något. Allt fler moderna stora studier visar att det är dags att tänka om. Gårdagens lightprodukter inte bara smakar sämre och är fyllda av tillsatser. De visar sig också vara dåliga för vikten och hälsan. Det är hög tid för riktig mat igen.

Detta är en revolution. Vill du också äta dig till en bättre hälsa?

ANDREAS EENFELDT är läkare och driver Sveriges största hälsoblogg Kostdoktorn.se. Här är kunskapen som dagligen får 10 000 att besöka den - och mer. Boken avslutas med ett guideavsnitt fyllt av tips och recept samt vanliga frågor och svar: Allt du behöver för att starta din egen matrevolution."
(Hämtat från Adlibris, som säljer "Matrevolutionen").
 
Jag läste mer och mer om detta nya intressanta. Jag lyssnade bland annat två ggr på rad på Gary Taubes ljudbok "Good Calories, Bad Calories". En mkt bra och mkt tung bok med mkt genomgångar och redovisningar av vetenskapliga studier om olika dieter och kosthållningar mm. De resultaten som många säger inte finns, den finns.
 
 
Jag läste en spännande tråd på Kostdoktorn.se's forum. Den handlade om periodisk fasta. Testade 8/16. Ingen mat efter middag eller senast klockan 20.00. Ingen mat innan lunch eller klockan 12.00. Det är ingen match. Genomförs med lätthet. Jag äter frukost med familjen på helgerna. 
 
Jag läste mer och mer om detta intressanta nya jag funnit. 
 
 
Jag såg en fascinerande dokumentär. "Eat, fast and live longer", med Michael Mosley. Den visades först på BBC. Jag såg den på youtube.com länk från tråden om periodisk fasta men den gick nu senast på Vetenskapens värld på SVT. I dokumentären fastnade jag för 5/2 vilket innebär att du väljer två dagar i veckan då du fastar, du äter då endast ett mål den dagen (du väljer själv vilket) och äter vad du vill övriga fem dagar. VAD DU VILL, de övriga fem dagarna. Jag tror dock mer på vad du vill inom lchf men det behöver tydligen inte vara så. 
 
I samma dokumentär pratade de också om att kroppen svarar bra på varannandagsprincipen. Äter du mkt - mer än du brukar en dag så håll igen och ät lite mindre än du brukar dagen efter. 
 
 
 
Nu till min balans. Inför påsk hade jag fastedagar onsdag och torsdag och under påsken blev det sedan lite av varje. Vi fikade ngt hembakat varje dag hos mina släktingar i annan stad men det blev bara godis lördag och söndag. Efter påsk hade jag fasta tisdag och onsdag. Jag tror inte jag fullföljde den fastan men när jag tänker tillbaka kan jag inte komma ihåg när jag skulle ha ätit.. jaja.
 
Jag tänker såhär. Lchf handlar om att äta när jag är hungrig, bara då egentligen även om vi inte alltid säger det. Ofta blir det att vi äter ändå för vi är så inrutade på i alla fall frukost lunch och middag. Hade du inte ätit exempelvis frukost eller middag, hade du varit hungrig då? Jag tror att det handlar om att vi är sugna, vi vill äta. Det är lätt att ta någonting. Nu när jag fastat vet jag att det går, och det går bra, att vara utan. Hälsofördelarna är många. Läs, se och lyssna själva. När jag fastar och känner mig hungrig, sugen, dricker jag vatten. Det fungerar. När jag inte fastar känner jag inte alltid efter, jag börjar inte med att dricka vatten utan jag tar någonting att äta. Det handlar väl om att vi alltid unnar oss, när vi stoppar i munnen. Behöver vi maten nu? 
 
Här har jag hamnat nu. Lchf säger att vi inte ska gå hungriga, vi ska äta oss mätta. Under fastan kommer jag dock att gå igenom vissa stunder av hunger, en hunger jag alltid kan släcka med vatten. När ska jag följa lchf och när ska jag följa fastan? Hur ser min balans ut? Mitt liv handlar om att må bra och att äta bra, inte om att ha det jobbigt och behöva avstå mat och vara hungrig (sugen). Ibland är det lättare med fastan och ibland svårare. Allra mest handlar det om att mitt liv inte ska vara tråkigt. Det är tråkigt att inte äta. Därför tror jag på en fasta då du får äta en gång under dagen. Det är viktigt att ha det att se fram emot. 
 
 
 
Jag ska testa följande. Lchf och fasta 8/16-5/2-varannandagstänket. Fasta när jag känner för det och då det är lätt. När jag lätt kan avstå lika väl som att äta (så känns det nu allt oftare när andra fikar raffinerat socker, jag behöver inte äta för jag kan lätt avstå - världens skönaste känsla för övrigt). När det blir jobbigt med fastan skiter jag i det (från gång till gång) för egentligen räcker det att äta lchf. No need to overdo it. Jag mår bra, jag håller mig frisk.
 
Varför gör jag då detta? Förutom för att hålla mig frisk.. För att jag tror på att äta det jag vill. Jag vill inte hålla igen jämt. Jag vill äta gott och må bra och genom att hitta min balans kan jag äta vad jag vill. Hittar jag en balans i vardagen kan jag hålla en sundare balans under alla högtidsmatfestdagar också. Det vore väl ngt? Är det inte det vi alla vill. Få ha kakan och äta den. Detta kan nog vara mitt sätt.  =)
 
 
Undrar hur jag ska fira första maj? Min ettårsdag med lchf. Fira genom att berätta och komma ihåg att jag bara var sjuk en enda dag på hela året och då var det en lindrig kräksjukevariant en fredagkväll när resten av familjen också var dålig. =)  
(Året innan var jag mkt sjuk och hade till och med två sjukdomsperioder på över två veckor då jag bland annat hade lunginflammation). 
 
 
 
Har du märkt att jag är ute på en resa? =) Häftigt va?
 
 
 
 
 
 
 



Morgan Alling

2013-04-03 @ 23:36:00

(Bild lånad från Morgans egen blogg). 
 
 
Detta är en duktig skådespelare. Riktigt duktig. Han lockade, förutom mig, även min kille till skratt i afton och min kille brukar vara en svårare nöt att knäcka. 
 
Jag vet att jag sett någonting med Morgan som gjort mig till en "följare" men kommer inte ihåg vad. Jag såg naturligtvis Tippen men det är någonting annat också. Kanske är det någonting han gjort med mycket av hans mimik, vilken jag älskar. En skådespelares talang sitter, i min bok, i dennes kroppsspråk och Morgan Alling skulle utan problem kunna spela en enmansshow i mim. Det skulle vara så utmanande och spännande. 
 
Morgan bjuder oss på show. Han bjuder oss humor, sång, känslosamma effekter, fantastisk timing, akrobatik, trolleri, en spännande historia, inspiration och det som gör showen storslagen, han bjuder oss - i allra högsta grad - sig själv. I ena stunden får han oss att skratta högt för att i nästa, efter en smidig övergång, tala om djupt allvarliga ämnen, hans uppväxt. Så växlar han, skickligt.
 
 
 
Enda invändningen är att det tog slut lite abrupt. Kanske var det meningen men mer hade varit bra. Det var så spännande med "vi kan ändra vår programmering". Fullfölj det. Det är bra. Du kan med fördel släppa "Fas 3" efter att du har nämnt det första gången. Ett kul skämt som lätt kan bli för negativt med mycketupprepning. Låt det handla om lappen.
 
 
 
Morgan, du är dig själv och bjuder in publiken på ett härligt sätt. Du får oss att ge allt och vilja vara med. Du kommer av dig, är mänsklig - leker med just det faktum att du kommer av dig - och bjuder in oss att skratta åt det med dig. Spontan, kvick och träffsäker. "Vad flummigt det blev nu". Du är härlig. Du är inspirerande. Jag vill ha mer. Jag vill läsa din bok. Din sammanfattning i slutet var träffsäker och full av insikt och uppmuntran, inspiration.
 
Jag önskar att din show inte hade tagit slut så fort, att det hade varit en halvtimme - timme kvar. Tack för en fantastisk kväll. Jag kommer att hålla ögonen öppna för vad du tar dig för i framtiden. Jag vill ha mer. 



RSS 2.0