Sebastians sjukdomsstatistik - drygt ett år tillbaka

2012-12-27 @ 19:41:00

17-21/10    2011
 
18-20/1    2012
13-17/2
28-?/2
5/4
29-30/5
25-28/6
 
Allergichock 4/7
 
25-28/7
18-22/8
28/9-5/10
23-28/10
2-5/12
27/12 ->?
 
Vi tror att det kan handla om en sjuka mot pengar. 28e verkar vara ett högst utsatt datum.
 
 
 
 



"Det ska de ha"

2012-12-21 @ 20:13:27

Åh, jag hör så otroligt mkt dumt. Gör era barn en riktig tjänst, en tjänst för livet. Vänj dem inte vid regelbundet godisätande och var lite sparsamma med hur ni vuxna äter godis inför barnen.
 
Vi har i dag (och sedan några decennier tillbaka, men inte särskilt många decennier) för högt blodsocker och det tär på imunförsvaret och gör oss sjukare än vi varit tidigare genom tiderna.
 
Såhär inför jul förvånas jag över hur lättsamt och utan eftertanke vi delar ut socker till våra små. Det är som att det måste vara socker för att det ska vara mysigt och att julen får en sockerfokus i alldeles för stor mån där jag känner att fokus istället skulle vara fokus på det dignande julbordet.
 
 
Är ditt barn hungrigt? En köttbulle eller prinskorv istället för smörgås eller rån. Ge lite god frukt, russin, eller ännu bättre, bär till efterrätt istället för en pepparkaka eller skumtomte. Näe, barn BEHÖVER faktiskt INTE äta godis. Gör dem en tjänst och ge dem ett alternativ. Ofta äter de det vi erbjuder dem av de sötare produkterna, jo, det talesättet stämmer bra, "frukt är godis" och jag räknar den till de sötare alternativen men det är ett bättre alternativ. Fruktsocker är socker och rådet från kostdoktorn (svenska läkaren Andreas Eenfeldt) i jul är låt bli fruktfrosseriet. Ta lite, efter maten.



Jag ger bort de icke-lchf-vänliga kryddorna - NOT

2012-12-19 @ 21:41:00

Näe.
 
Tror jag köpte dem när jag jobbade med en brukare där det lagades mycket mat. Specifikt för något recept, julköttbullar kanske. Tyvärr är någon nästan slut också..
Grillkrydda
Allroundkrydda
Aromat
 
Hittar socker, Jaa, det talar ju för sig självt eller hur..
 
mjölksocker, ""Laktos = mjölksocker, är en kolhydrat (en disackarid) som består av glukos och galaktos och finns i däggdjursmjölk. Laktos utvinns ur mjölk, främst skummjölk, genom att man fäller ut kassein med hjälp av ostlöpe eller syra. Ur den erhållna vasslan frånskiljs övriga proteiner genom uppvärmning. Efter filtrering indunstas vasslan i vakuum till sirapskonsistens där laktosen får kristallisera. Denna centrifugeras därefter från moderluten och renas genom upprepad kristallisation. """(Wikipedia).
Låter för övrigt väldigt naturligt...
 
glutamat i alla tre, """Tillsats av glutamat är inte tillåtet vid KRAV eller ekologiska livsmedel. Däremot förekommer det rikligt i halvfabrikat, snabbmat, kryddblandningar, asiatiska lunchrestauranger, med mera."""
(Wikipedia). Säger en hel del eller?
 
silikat (jag är inte insatt men jag drar åt mig öronen när jag får upp följande) """Silikat = kemisk förening av kisel och syre (SixOy), en eller flera metaller och ibland väte. Silikat kan också syfta på salter av kiseldioxid (SiO2), en kiselsyra (H4SiO4) eller (inom mineralogi och astronomi) en bergart som främst består av silikatmineral.""" (Wikipedia).
 
klumpförebyggande medel E 552 = är silikat
 
 
Näe, jag vill inte min nästa vad jag inte vill mig själv. Nu ligger kryddorna i komposten. Om de nu egentligen kan räknas som naturliga...
 
 
 



Äntligen - för den hälsointresserade

2012-12-18 @ 22:45:00

Nu kommer äntligen (känner jag i alla fall) det inlägg som varit long time coming. Jag hoppas att jag länkar rätt, gör det lagligt och gör alla rättvisa. Vissa inlägg är säkert längre, vissa kortare men framför allt handlar det nog om en uppstart av en vidarelänkning till Kostdoktorns sida. Han har en enorm bredd på sina inlägg och många tentakler som inhämtar den senaste forskningen längre ut än från vårt lilla svedala. Den - enligt mig - mest intressanta forskningssidan just nu vad gäller senaste forskningen om vad som är bra mat för oss.
 
www.kostdoktorn.se
Som en start, se "Matrevolutionen - ät dig mätt på riktig mat" kostdoktorn - läkare Andreas Eenfeldts -föreläsningsvideo på 46 minuter (den finns även att hitta på youtube). Efter det hittar du massor av annat spännande inom den senaste forskningen på hans blogg kostdoktorn - Sveriges största hälsoblogg.  
 
www.youtube.se
* Monique Forslund, fitnessinstruktör och kostrådgivare, intervjuas av läkare Andreas Eenfeldt (kostdoktorn) om lchf för hela familjen.  
* Gary Taubes, forsknings- och hälsojournalist, intervjuas av Andreas Eenfeldt om sin senaste bok "Why we get fat". Han är också författare till "Good calories, bad calories" en otroligt gedigen genomgång av den forskning som gjorts om vad vi äter.
* Peter Attia M.D. intervjuas av Andreas Eenfeldt. Peter Attia har siten "The eating academy - customized eating solutions based on real science".
 
Gary Taubes och Peter Attia har i år startat upp NuIS, Nutrition Science Initiative, som har som motiv att ta fram ny forskning om hur vi bör äta. Forskarna som arbetar inom NuIS har olika inställningar och teorier om hur vi ska äta.
 
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=233
P4 har en mycket lättlyssnad intervjuserie med Ann Fernholm om hennes bok "Ett sött blod - om hälsoeffekterna av ett sekel med socker".
"Ann Fernholm har doktorerat i molekylär bioteknik och arbetar som vetenskapsjournalist. År 2010 blev hon utnämnd till Årets vetenskapsjournalist. Hennes reportage om diabeteskost i Vetenskapens värld har väckt stor uppmärksamhet." hämtat från P4.
 
 
 
 



Svt Debatt 2012-12-13

2012-12-13 @ 23:52:00

Lchf - jag och min familj äter det. Jag är i mitt livs form fysiskt och psykiskt - mamma till två. Tittar nu efter debatt på efterföljande program "Världens historia", när vi gick från jägare till jordbrukare blev vi svagare och kortare. Tillfällighet?

 

Pedofili. Pedofili är en extrem och kan inte jämföras med annat om det inte handlar om ett onaturligt vuxen-barn-förhållande. Som någon sa, har du gjort detta sjuka - (hur många barn kan falla offer för EN enda pedofil??) - har du förbrukat din rätt att leva ett normalt liv. När du utsätter ett barn för hemska övergrepp har du förbrukat det barnets förutsättningar för att leva ett normalt liv. Ska ni ha olika förutsättningar i ett fortsatt liv. NEJ. Att skydda våra försvarslösa är det viktigaste arbete vi har i våra liv. Om det innebär att låta omgivningen veta var det bor pedofiler - och i och med det begränsa deras möjligheter att återfalla - så är det åtgärden som behövs. Patrik Sjöbergs fråga, vem tar ansvaret för pedofilen kan inte viftas bort, det är den allting handlar om. Vem står till svars för att ytterligare barn utsätts? Du kan inte veta och inte hindra om inte vi runtomkring vet. En pedofil kan skada så många. Vi behöver hjälpas åt, vi behöver visa öppet att detta är ett skamfyllt handlande och att det i lagen inte är okej. Den som gjort detta syndiga ska leva med det. Jag tror inte den klandrar oss om vi klandrar den. Ofta vet personen om att det är fel och tänker säkert själv att det är någonting som den får leva med i resten av sitt liv. Låt den göra det. Personen kan ångra det men kanske inte hindra att det händer igen (sjukdom). Varför ska vi inte få försvara våra små? Ska vi riskera att de som ska ta över efter oss får en sådan start i livet? Vilka är vi att ta det beslutet? Är inte den frågan viktig?

 

Dock, att skärpa straff och ha längre övervakningstid ska det vara också men det behöver vara ett samhällsansvar också - dvs. alla vet alla kan ingripa. Det bör gå att se hur brottet ser ut. Du ska kunna se om det är en 15-åring som dömts som pedofil för att ha haft sex med sin 14-åriga frivilliga partner. Jag tror dock att de allra flesta domar har en grund.




Rondellblinkning

2012-12-13 @ 23:01:00

Ganska nyligen fick jag lära mig någonting nytt. Jag satte mig ner på förmiddagsrasten med mina kollegor och frågade hur de blinkar i en rondell. Jag fick då veta - visste du detta? - att nya regler säger att vi alltid ska blinka ut när vi kör i en rondell, då även att blinka ut när du kör rakt igenom en rondell - vilket var nytt för mig.
 
Jag reagerar med glädje på detta. =) Jag får blinka ännu mer. =) Jag får blinka när jag kör rakt också. Jag vet, lite galet kanske men jag hymlar inte. Jag gillar att veta att jag gör rätt och att jag är en förebild för andra. Det enda negativa med det här är att jag stör mig lite för mycket på de som inte kan/inte bryr sig om att blinka rätt eller inte  alls blinkar i trafiken. Du som inte blinkar varför värnar du inte om dina medtrafikanter? Varför ska bara du sitta inne med informationen om vart du ska tills dess att svaret är uppenbart? Varför inte samarbeta och vara så effektiva vi kan vara i trafiken?
 
 
Tummen upp för vår blinkers - en strålande uppfinning!



Julbak á la lchf

2012-12-12 @ 20:08:50

Varför inte?
 
Pepparkakor och lussebullar inför Lucia och sedan blir det säkert någonting mer inför jul. Varför skulle jag välja att äta sådant som inte är bra för min kropp då det finns utomordentliga alternativ.
 
Jag är lchf-are. För mig betyder det att jag har gått vidare in i framtiden. Varför skulle jag ta ett steg tillbaka och baka vanliga sockerbomber till jul? Lchf-bullen som du undrar varför jag bakar har du säkert aldrig prövat. Ville jag ha en vanlig bulle kunde jag gått till affären. Där är utbudet fortfarande tyvärr nog begränsat till sockerätarna. Så är det.
 
Näe, jag förstår nog egentligen inte frågan varför jag bakar lchf. Jag äter ju lchf. Jag har ändrat mitt tänk och min kost/livsstil. Självklart bakar jag lchf till jul. =) Varför inte?



Reflexen och döden

2012-12-05 @ 13:30:00

Jo det händer faktiskt. Olyckan som hade kunnat stoppas med en så enkel sak som en reflex.
 
Litet sidospår.
Jag tog körkort sent, för sex år sedan, bara lite innan vi fick vårt första barn. Innan jag satt mig bakom ratten en mörk kväll, visste jag inte. Jag visste inte hur osynlig jag var i mörkret som fotgängare utan reflex. Jag har stått där vid vägen när det kommit en bil. Jag har tittat ner på mina kläder när bilens strålkastare når mig och jag har sett mig själv klart och tydligt, även då jag varit svartklädd. Bilens strålkastare syns på mina kläder, jag lyser upp. (Detsamma gäller mig som cyklist utan lampan fram och bak, var bilen tvungen att lysa på mig och min cykel i precis rätt vinkel för att cykelns reflexer skulle tala om för dem att här är det en cyklist. Jag talade inte om det för dem, utan lampa eller reflexväst). Sedan jag själv börjat köra bil vet jag dock att för bilföraren bakom ratten urskiljer jag mig inte från den mörka bakgrunden (speciellt inte om jag står stilla) - dvs. om jag inte har en reflex. Det är bättre med vitt på sig än svart, förutsett att inte också din bakrund är lika vit, men du syns aldrig tydligt. Det, tillsammans med regeln om att bilen har väjningsplikt vid övergångsställe, så är olyckan framme.
 
 
Jag var påväg till jobbet och kom fram till en olycka som inträffat på en 50 km/h väg. Där stod tre polisbilar och två ambulanser och ytterligare två ambulanser kom senare till platsen. Kan det ha varit för dryga månaden sedan? Klockan var kvart i åtta på morgonen och det var mörkt och regnade. En arbetskollega till mig hade åkt förbi där strax innan halv åtta och bara precis sett någonting mörkt vid sidan av sin bil när hon passerade samma ställe. Hon hade inte sett dem men hon hade precis missat dem. Kvinnan som körde bakom henne gjorde inte det och kvinnan hon körde på dog och mannen vet vi inte hur det gick för. Det var ett äldre par som skulle korsa vägen till sin busshållplats där det inte var upplyst och inte var något övergångsställe. Mannen hade varit svartklädd och kvinnan haft en vit jacka på sig men hon hade gått på mannens bortre sida och nästan helt skymts av honom.
 
Det första jag tänkte när jag kom till platsen var, vem är det som kör så snabbt här (förarens fel) - men senare tänkte jag att där brukar det inte köras fort och att det måste ha varit någon som inte burit reflex (fotgängarens fel). För visst är det hemskt och jag tänker såhär, den kvinnan som körde på dem kan inte lastas för olyckan men inte desto mindre kommer hon att lastas för resten av sitt liv av att ha dödat en annan människa. Jag undrar om hon någonsin kör igen. 
 
I det blir jag så förbannad. HA REFLEX, GÅ INTE UT UTAN DEN, DU SYNS INTE I MÖRKRET ANNARS, D U   S Y N S   I N T E. Var försiktig och var medveten om att vi alla blir inblandade när någonting händer.
 
MEN, du bakom ratten, den som kommer gående, cyklande, där nära vägen, vet den vad du vet? Vet den hur osynlig den är för dig som sitter bakom ratten? Är du säker på att personen har körvana? Vi behöver alla vara ödmjuka och försiktiga i mörkret för, om någonting händer, spelar det i slutändan någon roll vems felet var då vi alla måste leva med konsekvenserna i resten av våra liv?
 
RÄDDA LIV   -   B Ä R   R E F L E X !



RSS 2.0