Fyra viktiga sidor i Smålandsposten om lchfkostens betydelse för sjuka

2013-05-04 @ 00:51:00

Här talas det om forskning och hur dagens missvisande kostråd kan förklaras, och varför vi fortfarande får felaktiga råd trots att vi ser att dessa råd inte hjälper de sjuka utan till och med förvärrar det..
 
 
Utdrag ur artikeln,

"Sjukvårdens fettsnåla kostråd till personer med diabetes och fetma har knappast varit en framgångssaga. Tvärtom. Senare tids forskning visar att de snarare gjort mera skada än nytta." (Rubrik).

 

"Senare tids forskning visar det motsatta, att en fettsnål kost snarare ökar än minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Sjukvården står därför inför ett paradigmskifte där det gäller att omvärdera kostråden, som sammantaget står på bräcklig vetenskaplig grund. (...) Överläkare Maria Thunander kan visa att lågkolhydratkost är ett gammalt sätt att behandla diabetes med. Detta praktiserades före insulinets tid. LCHF är således inget nytt påfund." (Vänsterspalt första sidan).

 

 

"– Jag tycker det är beklagligt att man inte mer har vågat ta till sig av rön i författandet av råden trots att jag vet att kunskapen och diskussionen finns på plats, säger läkaren Sara Holmberg, forskare på livsstilsjukdomar och sambandet mellan kost och hälsa." (Sid tre). 

 

Professor Fredrik Nyström vid Hälso universitetet i Linköping och i SBU:s utredning (Statens beredning för medicinsk utvärdering) Mat vid fetma, som kommer ut i sommar. "Det som man definitivt ska undvika är transfetter, som är härdade fetter som tidigare fanns i smörgåsmargarinet. Transfetter är förbjudna i vissa länder, men tillåtet i Sverige och kan hittas i kakor, bakverk och färdigmat." (Sid tre). 

 

 

Överläkare Maria Thunander, vid Växjö lasarett, berättar att lågkolhydratkost inte är ett nytt fenomen. På 1920-talet visste de hur de skulle äta - att lågkohydratkost för diabetes var bra - men efter att insulinet uppfanns var kostråden inte längre lika viktiga. (Sid fyra).

 

 

http://www.dios.bz/wp-content/uploads/SMP_2013-05-02.pdf
(Här läser du den fullständiga artikeln från Smålandsposten den 2a maj).



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0