Spisens första platta?

2013-02-28 @ 21:08:59

Jag brukar vara lite missnöjd över att jag inte varierar mig i mina inlägg. Ofta samma ämnen. Kan väl aldrig bli för mycket lchf dock ;)
 
Nu kommer någonting för er att kommentera. 
 
Jag lagar mycket mat. Jag har ändå en förmåga att alltid sätta på plattan längst ner till vänster då jag egentligen ska sätta på den längst upp till vänster. Tänkte nu en gång extra på detta. Hur läser vi? Vi börjar från vänster till höger först övre raden och sedan den undre. Borde inte rimligtvis den första knoppens platta vara den längst upp till vänster. Det är ju även en snabbplatta som används ganska mycket. Hur det sedan ska fortsätta är jag flexibel med. Tänker att det måste väl ändå vara en inlärd anledning till varför jag alltid vrider på första knoppen då jag vill sätta på plattan längst upp till vänster? Är jag ensam om detta beteende?



Gott med frukost.. men är den nödvändig?

2013-02-27 @ 13:19:00

Återigen ställs jag inför en egenvald förändring i mitt liv. Frukost har alltid varit en viktig måltid för mig. När jag var yngre kunde jag gå och lägga mig på kvällen med ett leende på läpparna för jag visste att så fort jag vaknade fick jag äta en stor frukost. Det låter kanske konstigt men jag gillade mat helt enkelt. Jag har alltid ätit mycket men inte varit nämnvärt överviktig. Jag fick inte ta en tredje portion på förskolan så mamma och pappa hade nog koll på mig men det har alltid varit sunt. Jag var samtidigt väldigt aktiv. Spelade fotboll i många år. 
 
Jag har alltid unnat mig mat, det gör jag nu också om det dock må vara lchf-mat som paranötter, 90%-ig choklad, lite rödvin, grädde, blåbär och hallon, något mindre sött lchf-bakverk mer sällan än tidigare.
 
Frukostens vara har som mycket annat varit saker som jag vetat om som sanningar. "Viktigaste målet på dagen" etc. Stadigare blodsocker, bättre viktkurva..? Kolhydraterna var också en sanning. Nu är de väck. Vispgrädde i såsen för en familj som tidigare endast åt skyn som producerades naturligt i tillagningen, dvs. inte ens sparsamt med matlagningsgrädde användes. Det har varit flera helomvändningar. Sedan jag lyssnat på Andreas Eenfeldts "Matrevolutionen" har jag drastiskt ändrat flera saker i mitt liv. Alla ändringar har varit till det bättre, har fått mig att må fantastiskt bra. Detta kan komma att bli ytterligare en ändring. 



Testar periodisk fasta (lchf-are)

2013-02-27 @ 10:08:00

I morse skippade jag frukosten och det går fint. (Upp kl. 07 – hemma med sjuk Miléa). Jag testar periodisk fasta
 
Mejdej sa bl. a. såhär i sin uppstartade tråd ”Vi som prövar periodisk fasta” på kostdoktorns forum, "Idén att vi naturligtvis inte är anpassade för att äta tre mål på regelbundna tider och att vi ska klara av kortare fasteperioder är ju självklar om vi tänker lite paleo".
 
Jag håller med, när vi var jägare åt vi knappast regelbundet. Eftersom jag äter lågkolhydratkost (LCHF) är detta givet för mig att pröva.
 
Läs även Cavegirls inlägg från samma tråd, 
 

Cavegirl IF

  • 93 inlägg
  • 69 gilla
  • Location Norrlänning i södra Sverige

Postad 23 January 2013 - 15:54

------------------------------------------------------------------------------------------------

Citerar mejdej, on 23 Jan 2013 - 12:24, said:

 

Det finns två beprövade vägar,
 

Antingen inte äta något på 16 timmar, två till tre ggr i veckan. Alltså i princip hålla sig ifrån kylskåpet på kvällen och inte äta frukost.

 

eller

 

Hålla sig i 24 timmar, helt eller nästan helt ett par gånger i veckan.

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

(Cavegirl svarar mejdej)

 

Det finns t.o.m. fler än två beprövade vägar och jag har testat alla möjliga varianter de senaste åren. En bra, rätt ny dokumentär i ämnet är EAT, FAST AND LIVE LONGERTror nog de flesta som är intresserad av periodisk fasta kan finna den intressant.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Citerar Larz, on 23 Jan 2013 - 14:15, said:

 

Finns det någon av er där ute i cyberrymden som har erfarenheter av 24 timmars fasta under en längre period?

------------------------------------------------------------------------------------------------

(Cavegirl svarar Larz)

 

Yes! Den senaste tiden har jag fastat varje måndag. Minst 24 timmar och ibland ända upp emot 36-40 timmar. (D.v.s. jag fastar från söndag kväll till måndag kväll, men ibland förlänger jag fastan ända till tisdag morgon eller lunch om det känns bra). Jag mår utmärkt av det!  

Ju längre tid vi fastar desto mer biokemiska processer sätter igång i kroppen som aldrig får en chans att starta annars, och många av de handlar om att reparera celler etc. under vilan.

 

 

Jag har upptäckt att det passar mig bäst att köra en rejäl fasta i veckan, 24-40 timmar, och sedan inte behöva fundera alls på vad och när jag äter resten av tiden. (Även om jag för det mesta siktar in mig på naturliga oprocessade matvaror).

Sig2_zps2b93f1ab.png

 

(Jag)

Detta tycker jag låter mycket vettigt. Läs själva vidare på Kostdoktorns forum. Sök på periodisk fasta, då får du en träff som heter "Vi som prövar periodisk fasta". Intressant läsning!

 

 




Cope-föräldrautbildning och Bo Hejlskov

2013-02-26 @ 00:04:00

Det går inte att göra detta till ett kort inlägg, tror jag, vill nog inte heller det trots att jag inte har så mycket tid att blogga. 
 
Nu sammanfaller visdomsorden och jag kan smidigt fläta samman det jag hör och lär mig just nu från olika håll. Härligt! Hemmet är harmoniskt och då är vi ännu bara i början av vår resa. 
 
Cope är en gratis föräldrautbildning från Kanada. Den sträcker sig över åtta veckor och största behållningen är utan tvekan samtalen med andra föräldrar. Så viktigt. 
Bo Hejlskov fick jag förmånen att se genom jobbet. Han arbetar med Problemskapande beteende. En grymt bra kvällsföreläsning på 3½ timme!
 
Är det inte fantastiskt att våra barn snabbt kan bli så duktiga bara genom att vi vuxna byter vårt vardagsspråk? Jag tycker att det är jättespännande. 
 
Så vad vill jag berätta? 
 
På Cope-kursen har vi hittills gått igenom 
Uppmärksamma/uppmuntra det positiva
- skapar positivt beteende,
Effektiva uppmaningar
- kort och tydligt
- neutralt och vänligt
- i anknytning ge beröm                                
Bevara sitt lugn och ignorera negativt beteende
 
Det är jättebra.
 
Bo Hejlskov pratar om problemskapande beteende, beteende som ses som ett problem - och i anknytning - för vem är det ett problem? Om det vi gör skapar ett problem/hur någon svarar på det vi gör skapar ett problem, använder vi då rätt metod? 
 
"Den som tar ansvar kan påverka".
"Människor som kan uppföra sig gör det" (Ross Greene). - svårt att leva upp till krav och förväntningar?
"Barn får diagnoser för att det är fel på våra metoder". 
"Det har aldrig påvisats en positiv effekt av utskällning". - Berätta vad du vill ha
"Om glädjen med belöning urholkas, då försvinner även glädjen för handlandet" + neg. med belöningsescalering
"Det finns en legitimerande effekt på straff" -> brottet legitimeras för att jag är villig att ta mitt straff. Den som straffar får en belöningseffekt (dopaminpåslag)!
"Genom att ignorera negativt beteende behåller jag min auktoritet". - ex. sjunker inte till samma nivå genom att svara på dumma kommentarer. 
"70% av alla konflikter och 85% av alla våldshandlingar startade med ett krav". - krav behövs ändå, krav behövs för att kompensera för den andres bristande förmåga att veta vad som är bra för dem.
"Ett nej är en lösning för den andra personen. Alla har rätt att säga nej." - är mitt krav begripligt?
 
Begriplighet skapar vi genom
delaktighet och medbestämmande
- dealande - "promenad nu, vart vill DU gå"
- vi-upplevelser "tillsammans" är väldigt starkt, "kom så går 'vi' och kissar"
- val - köttbullar eller köttfärssås?
att skapa en framtid
- leda vidare, introducera aktivitet innan den börjar
- förberedelse, tid
- bli redo, snoozemetoden - samma tonfall, samma ordval
begripliggöra 
- cues/promptar - nu tar vi på oss jackan -> vi ska gå promenad (med jackan på är det rimligt att vi ska gå en promenad)
- skapa överblick - "du ska göra sex mattetal" istället för att säga att det är 20 minuter kvar på lektionen
- skapa orsak
- att bli färdig, skapa naturliga avslut "äta färdigt din banan, sen går vi hem"
- mutor/motiverande handlingar "bär mig".. "ska vi se vem som kommer först?" "Ja!"


 



Frustrerad men ändå rätt nöjd

2013-02-25 @ 20:55:17

M kommer hem med ett par nya byxor till Miléa 2 ½ år gammal. Det är slitna jeans. Miléa reagerade direkt. "Näe jag vill inte ha dem. De är trasiga!" Jag förklarade att de ska vara så, de är gjorda så, och alla likadana byxor i affären ser också ut så. Lite frustrerande samtidigt som jag tycker om att hon ratar dem. Hon ger sig inte och får på sig ett par andra byxor. 
 
Undrar då, måste barnkläder vara så j---a moderiktiga?



Dansa dansa

2013-02-16 @ 17:07:25

Med risk för att jag kommer att vara trött i just de musklerna ska jag ut och dansa salsa i kväll. Lite Melodifestival, lite läsa (bokcirkeldeadline i morgon) sedan ut.

I morse gick jag på zumba och det var otroligt energigivande. Jag blev svettig och trött som bara den men det fina med dans är att det är så förbaskat kul så du bara kör ändå! Jag tyckte gott att de hade kunnat ha längre sekvenser så att vi verkligen fick landa i rörelserna och ta ut svängarna mer men eftersom jag dansat mkt zumba blev det MKT höfter ändå..

Som sagt, hur trötta musklerna är märker jag i kväll. :)



Hemmagjord majonäs - lite lchf för alla

2013-02-12 @ 13:31:00

Även den som inte äter lchf håller väl med om att ägg och olja "are good things". Här kommer därför mitt framarbetade majonäsrecept för alla som vill må bra och hålla sig friska. (Extra fett i kosten stärker ditt immunförsvar - jag har bara varit sjuk en dag sedan maj förra året - magsjuk). 

 

Min hemmagjorda majonäs till hela familjen. Superlätt och supergott. Dubbelt recept. 

 

8 ägg (ett helt och sju gulor)
1½ msk vitvinsvinäger
2 msk sockerfri dijonsenap
1 tsk salt

vitpeppar

12 dl rapsolja

 

Jag skriver ut att jag brukar ha i ett helt ägg för jag har nämligen aldrig råkat ut för att majonäsen skär sig.. kanske är det anledningen.

 

Jag vispar allt utom oljan och häller sedan under vispning ner oljan. Lagom takt så det hinner blandas. Det är otroligt gott och barnen kommer numera för att provsmaka när jag gjort ny majonäs. =) Tycker du inte om smaken så experimentera lite efteråt med vinäger och senap.

 

Pröva - billigt och bra!




Torr hud och frissigt hår..

2013-02-11 @ 20:31:00

..är ett minne blott. Efter att jag började tvätta håret enbart med godkänt balsam har jag hår som jag aldrig haft förut. Volym utan produkt och det ser luftigt och fint ut.

 

Min frisör var skeptisk men efter enbart balsamtvätt konstaterade hon med förvåning att det inte syntes någon skillnad (det var inte mindre rent utan schampotvätt). Svaret är att vårt hår aldrig blir så skitigt att vi behöver använda så starka grejer som schampo. Balsam tvättar nämligen också. Använder vi däremot stylingprodukter med samma silikoner och andra skadliga ämnen som finns i de flesta produkter då behöver vi använda så kallade stopp-schampon som tar bort de skadliga ämnena. Som det vanligen är har vi flygigt, frissigt, platt och tungt hår och det beror på att vi har i massa produkter i vårt hår som vi sedan aldrig tvättar ur. Schampo torkar också ut vår hårbotten vilket får talgproduktionen att vilja återställa balansen och vi får fet hårbotten – vilket vi behandlar med torkande produkter. En ond cirkel. Använder du istället milda produkter störs inte kroppens eget fungerande system.

 

Dessa tillåtna balsam-, schampo- och stylingprodukter finns att hitta på site'er som exempelvis No poo och Lockig.se.

 

 

Kroppen får också må bra. Utan salvor och tvålar. Den mår bra och är fräsch i ett naturligt tillstånd.

 

 

 

Det får jag dock inte riktigt säga. Det är lite tabu, att "tvätta" mindre. "Problemet" är bara att det fungerar.. ;) 




Sebastian uttrycker sig

2013-02-09 @ 14:21:43

Vår nya tvättmaskin talar om när den är klar genom att pipa, upprepade tillfällen. Sebastian meddelar mig att den är klar. Han tittar på filmen "Bilar" och jag ligger i soffan och försöker läsa ikapp lite i "Örfilen" till bokcirkeln nästa helg. Pappa och Miléa är och lånar om böcker på biblioteket och handlar lite. 
 
"Den kan låta så i hela sitt liv om du inte tar tvätten nu".. Helt rätt älsklingen, nu ska tvätten hängas. "Kan du göra tvätten nu då".. Ja Sebastian, nu är mamma redo. =)



Födelsedagsfredag kryddat med lite vab

2013-02-08 @ 17:48:00

I dag har jag dekorerat den tårta jag förberett under veckan och jag har bakat kaka. Liten sjuk Sebastian ligger utslagen i soffan framför Pingu och är väldigt ynklig med sina nära 40 graders feber. Gott att baka kaka, tycker Sebastian som fick slicka och provsmaka. Mamma trivs i köket som vanligt! =) 

 

Jag är så himla glad och mår så himla bra i dag. Jag bakar och fixar och jag har världens finaste barn. Vi har fått städat i dag också, av en trevlig dam. Helt underbart. Snart kommer nog M hem också. He has a big kiss waiting for him! I kväll ska jag laga laxsida med spenat, tomat, vitlök, kräft- och räkstjärtar i en god grädd- och creme fraichesås. Efter det blir det hemmagjord gräddtårta och kaka med finfamiljen. Recept kan möjligen komma i morgon.

 

Vill rekommendera världens bästa gotti-sjuk-mat. Pannkaka och vispgrädde. Värmer i hjärtat på både sjukling och utdelande förälder. Nu bad han om mer! =)

 

Det är en del av ett ansjovisrullerecept som jag gjorde i julas (ansjovisrullen kommer vara ett stående inslag på julbordet). Receptet kommer från bloggen  ”Erikas LCHF till vardag och fest”,

http://vardagfest.blogspot.se/2012/03/anjovisrulle-lchf.html

Omelettdelen bakas i ugnen och smakar pannkaka! 

 

Omelett:

3 ägg

50 g smör

1 dl mandelmjöl

5 dl vispgrädde

0,5 msk fiberhusk

0,5 tsk bakpulver

salt

 

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Smält smöret i en kastrull och rör ner mandelmjölet. Späd med grädden. Låt sjuda ca 5 minuter och ta sedan kastrullen från värmen. Blanda fiberhusk och bakpulver och rör ner i äggulorna (görs inte i förväg, och görs ganska snabbt då fiberhusken sväller). Rör ner ägguleblandningen i smörsmeten och blanda ordentligt. Vänd ner äggvitorna. Låt blandningen svälla 5-10 minuter. Fördela smeten i en långpanna (30x40 cm) på ett bakplåtspapper och grädda i ca 15-20 minuter i 250 grader.

 

 

Vi åt den första gången som pannkaka med hallon, blåbär och vispad grädde. Supergott och väldigt mättande. =) Det kändes som en våffelfika men är helt sockerfri =)




Musik. Utställning. Bibliotek. Mys med barnen

2013-02-02 @ 21:46:49

Musik med barnen i dag. Iväg och sjunga och dansa och klappa och stampa. =) Härligt.
 
En "Jag kan själv" utställning för barn med mjuka stenar som med glädje kastades kors och tvärs över rummet. Inga regler utan bara fint för barnen med saker att känna på, flytta, klättra på och mysa i. 
 
Bibliotek sist. Mysigt är det att bara välja och vraka och läsa olika böcker. =)
 



Date! - Jörgen Mörnbäck och bowling

2013-02-02 @ 20:44:04

En härlig kväll i onsdags började med avnjutandet av en föreställning med Jörgen Mörnbäck. Han är skicklig han. Bästa behållningen var när vi i publiken rollsatte hans Rödluvan och vargen med Sven Wolter som Rödluvan, Glen Hysén som mamman, PG Gyllenhammar som vargen, Björn Ranelid som mormor och Lasse Berghagen som jägaren. Det toppades av Kurt Olsson som berättarröst. Hela grejen är inte enbart rösten utan, mimiken, kroppstolkningen och hur de olika personerna säger sina repliker i sitt språk exempelvis Ranelids metaforer i stil med "du är som en sommarvind under en vacker kvälls..." Detta bjöd Mörnbäck på i sann improvisationsmanér. Tack för den! 
 
Efter föreställningen bowlade jag och M och det var riktigt bra. Vi är jämna men denna gång var det jag som fick smaka segerns sötma. Med trolig hjälp av en lite tight tunika som jag inför varje slag drog upp på höger arm - en bra koncentrationsgrej - vann jag denna gång efter fyra serier med 32 poäng, med en bästaserie på 158 poäng där jag avslutade med 4 strikar i rad! =) Jo denna gången var jag utom räckhåll. Jag var grym. 



Prioriteringar!

2013-02-02 @ 18:25:01

Vårt liv är bättre nu. Som tvåbarnsförälder med båda barn under fem år tuggar livet på och det är svårt att komma ihåg att stoppa ekorrhjulet, i detta fallet att vara partner och inte bara förälder. 
 
Våra prioriteringar är barnpassning och städning. Bättre beslut har inte gjorts. =) Kan rekommenderas å det varmaste. 



Plötsligt händer det

2013-02-02 @ 18:12:04

Vår trotjänare, vår Toyota Prius elhybrid, bärgades i tisdags. På instrumentpanelen visades alla möjliga varningslampor och trianglar, motorsymbol och bromssymbol. Illa alltså, ett "kör ej-tillstånd". Vi har tidigare haft detta fel för kanske två år sedan (det är en 2006a) och det avhjälptes lätt för 275 riksdaler. De behövde då koppla in bildatorn och titta vad felet var. Lättfixat men ändå någonting som behövde göras på verkstad. 
 
Denna gång var det annat ljud i skällan. Bara felsökningsavgiften skulle gå på 500 kronor. (Sägas skall i sammanhanget att vår andra bil, den leasingbil M har i företaget nu efter två år står hos leasinggivaren i väntan på att vi ska häva köp pga. bromsproblem som började uppstå redan efter sex månader och nu resulterat i tio tillfällen allt som allt och fyra bärgningar där olika saker gjorts för att komma tillrätta med problemet. Felet kvarstår).
 
Senaste dagarna har vi alltså kört lånebil - istället för leasingbilen och även Ms mammas bil - istället för priusen.. 
 
I går kväll när jag och M skulle sätta oss i soffan för film fick jag besked. Ville jag höra dagens bästa, undrade M. Han berättade att vi hade ett halvår kvar på vår åttaåriga hybridgaranti. Bilen är sju och ett halvt år gammal. Det var kortslutning i hybridbatteriet så de fick byta hela batteriet. Det gick på garantin. M frågade verkstaden vad det hade kostat om vi inte haft garantin, svaret löd 17 500 kronor. Det känns definitivt som en break i vårt billiv just nu. Vi tackar och tar emot. 



RSS 2.0