Arg på livet

2015-01-12 @ 23:08:24

Badat med familjen. Bastat. Á la svensk style - naket.. eller var det förr i alla fall så vi kör på det. Jag hade Miléa sist och vi brukar byta barn jag och M men då ska det sitta män och titta på henne i herrbastun eller? 
 
Hatar denna kommentar och hatar att jag är den som bastar med Miléa för andra gången i rad - för basta ska hon få för hon älskar det och vill sitta längst upp länge på sin handduk och jag tänker inte ha henne i badbyxor. 
 
=(



Laddar för Öppet Spår =)

2015-01-12 @ 22:44:00

Jag led mig mer eller mindre igenom september månads Lidingölopp.. Jag gjorde det. Fick nog intrampad hälkudde på köpet efter träning och utförande i undermåliga skor men jag led mig.. nog.. igenom mer är halva loppet skulle jag tro. Tänkte därför lida mig igenom nästa steg i utmaningen till mig själv á la En svensk klassiker.. Öppet spår. =)
 
Jag har påbörjat Vasaloppet (och inte fullföljt) två ggr men med mer erfarenhet - har skidat fem vintrar i mitt liv.. ej i följd har jag istället funderat på det mer utspridda Öppet Spår och när nu mamma och syster ska upp för Tjejvasan som jag hängt på två ggr (första gången i sjätte månaden - mamma mia..) och fullföljt så varför inte testa det liiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiite längre loppet dagen efter deras.. då.. när vi ändå.. är där menar jag. Sedan återstår "bara" Vätternrundan á 300 mil (simningen räknas inte för det har jag gjort så många ggr så den kommer på köpet som bonus). 
 
Hihi. I like!
 
Boendes på för närvarande  - samt i angränsning till dags datum dagars och veckors och veckors - snöfri plats kom jag med tacksamhet på att våtväst är ganska likt skidåkning vad gäller muskel och konditionsträning.. typ..
 
=) God kväll!



Tånaglar och sådant

2015-01-10 @ 22:35:00

Jag sprang Lidingöloppet. Jag fick några blånaglar varav en av dem är stortånaglen som nu mer är åt det vita hållet. Försöker klara den från att ramla av. 
 
Mitt problem. Jag dansar regelbundet salsa, lite bachata och kisomba. Jag har skor där tårna syns. Jag vill ha kvar min nagel. Vill dock inte ha den vit.. Jag har hittills målat naglarna för jag vill inte att den med vit nagel ska misstolkas som nagelsvamp ("är det inte det då" - frågade min egen kille/sambo/fästman/pappa till mina barn när jag undrade hur mycket det syntes att den var vit..).  =(
 
Jag vill slippa mecket med det nagelack som - jag inte tvivlar på - högst sannoligen aldrig igen kommer att användas förutom i detta syfte. Jag är en fotbollsperson och inte en målade-tånaglar-person..
 
Jepp, detta är mitt problem..
Vilket är ditt mest triviala problem, just nu?



Nigger

2015-01-10 @ 22:15:00

Jag tycker att de som varit mottagare av detta ord i alltför lång tid nu ska ha rätt att äga det. Nigger har länge varit de vitas förtryckande ord och att mottagarna av ordet har tagit det till sitt är deras rätt. Att ta det och göra det till någonting annat än det har varit är bra. Avdramatisera det. "'Avladda' ett laddat ord". Jag hatar den delen av humanismen – den delen där inte alla tycker att alla är människor.

 

MEN. I dag hörde jag en låt där de sjöng att ”me and my niggers” är ute och gör stan. Jag undrar varför det behöver användas som ett samligsnamn för ”mina vänner”, som det var i denna låt. Även om alla vänner uteslutande tillhör mottagargruppen av detta ord, undrar jag varför det inte går att säga just ”me and my friends” eller liknande – möjligen coolare ordalternativ än mitt val här.

 

Låten jag hörde handlade om en man som var ute med sina niggers och när han väljer att benämna dem niggers menar han att här handlar det inte bara om vänner utan han är tvungen att säga att vännerna är mörkhyade, eller de som skulle benämnas niggers, eller vad? Jag tänker att spelar det någon roll om hans vänner är ”mottagare” (som jag kallar dem) eller inte? Är inte hans ”homies” hans ”homies”? Varför behöver han gruppera oss till vi och dem? Jag tänker att, har vi inte kommit längre? Vad är det som gör att han gör detta val, denna särskiljning? Gör han skillnad på homies som är niggers och de som inte är det? Är inte han lite ”sneargumenterande” då? Vad är det som gör att han gör det? Har du en tanke som för detta inlägg vidare, dela mer än gärna med dig. Upplys mig, jag funderar på detta men kommer inte ut med något svar i andra änden. Jag fastnar vid att jag tycker att det självklart är hans ord att äga och använda men varför i denna kontext? Vad vill han säga? Vad "vinner" han på det?

 

 

Detta ligger i tiden. Vissa tycker saker om vissa andra och karikatyrer av fel personer bestraffas. Vi lever i detta. Vad är det det handlar om? Vad är det som gör att vi inte kan samexistera? Där till och med, som jag uppfattar det, de som blivit benämnda som"dem" nu benämner sig själva som "dem". Vad är det som skapar detta fenomen? Vad är det som gör att vi inte vill släppa det? Vad behåller vi "vi och dem" för?




Hobbitfilmerna OCH barnfilm

2015-01-07 @ 22:05:00

Bio vuxen.
 
Ja, jo, några sa att den var dålig, Hobbitfilmen, den sista (det var tre filmer - gjorda på en bok på 250 sidor). Den var okej. Den höll nästan.. Jag kan se kritiken. Att filma när ryttaren rider till och från porten är helt onödigt när den animeringen är så dålig, då resten av animeringen är så bra. Och fortfarande (efter film ett och två), vad har de gjort med Legolas ögon? Och varför.. varför varför varför allt detta krigande? Så otroligt många minuter för långt. Utan uppbyggnad av karaktärerna och deras förmågor fungerar det inte att se att de håller stånd typ 20 mot 3000.. med de flesta överlevande i alla de ändlösa minuterna.
 
Jag skulle vilja se en storslagen regissör som tar en storslagen bok, kanske liknande Tolkiens, och tonar ner våld och krig till fördel för relationer och det sociala i berättelserna. DET vore stort. Det var vad böckerna handlade om för mig, berättelsen mellan alla de oändliga varelserna. 
 
 
 
Bio barn. 
 
När till och med barnens fina lilla halvtecknade småkrypsserie (franska "miniscule") som gått på barnkanalen, görs som film och tappar hela den fina komiska vinkeln till fördel (not really!) för krig, då undrar jag om vi inte vågar göra film som inte handlar om annat än krig. Jag satt med min fyra- och sexåring och mådde dåligt. Jag var så besviken. Vi älskar den här lilla serien på TV. Jag/vi skulle nog kunna "streckse" alla de fem minuter korta avsnitten om de små tecknade insekterna som i verklig miljö råkar ut för det ena och det andra. Bara med ljud inget tal i sann Linus-på-linjen anda. Istället går vi på bio och ser hur rödmyrorna ska spränga sönder svartmyrornas hem på grund av att de bara gav dem en av sockerbitarna de hittade.. 
 
Suck. =(



I vår pulkabacke som ensam förälder

2015-01-07 @ 21:22:34

Vi hade snö. Sådär litegrann. Lagom för att kunna åka. 

 

Jag gick ut med mina barn klockan fem och var där en timme med dem.. och med grannskapets barn. Det var mörkt men en lampa lyste upp för oss. Mina barn hade lysreflexerna i blixtlåsfästet - som mormor gett i julklapp - vid halsen. Bra. 

 

Kanske var det elva barn sammanlagt.

 

Vi bor i ett radhusområde och det är barntätt. Vår pulkabacke ligger dock mellan husen med en liten öppning, men det är inte så att det går att åka med förbundna ögon. Efter branta backen ner från garagets baksida går det att åka över gångvägen och fortsätta ner på lekplatsen. Det är inga stora avstånd men det går att få upp farten rejält och det finns på lekplatsen både småhus, gungställning och klätterställning att åka in i.. Jag och mina barn åker inte där. Endast mina barn hade hjälm.

 

Tidigare under dagen hade det varit en ambulans och hämtat en sjuåring som åkt in i gungställningen med ryggen. (Han är okej). Nu när vi var där hade det kommit upp däck vid gungställningen, som dock blir stenhårda då det är kallt, som kommenterat av en granne.

 

När jag stod där hade jag koll på alla. Jag försökte ha koll på alla. Jag jobbar på skola, kanske är det därför, jag vet inte. Det kändes olustigt och jag hade koll men inte kontroll. Min Miléa styrde fel vid ett tillfälle och åkte rakt in i däck som fick henne att hamna huvudet före i en buske. Ja. Jag var dock där och sa att det hade kunnat gå illa och så får hon inte göra igen. Jag stod längst ner och styrde upp dem eller stoppade och tog emot. Några av de andra barnen var några år äldre men jag vet inte om de hade mer kontroll på sina åkredskap för det.

 

Vid ett tillfälle åkte en pojke ner, huvudet före (inte från brantaste stället men ändå) ner på en surfbräda rakt mot en lyktstolpe. Precis bredvid finns ett el/teleskåp, ni vet de där med en fyrsiffrig kod. Många saker att åka in i. Han hamnade mot lyktstolpen med magen. Jag tog några steg fram mot honom, hjärtat i halsgropen. ”Snälla åk inte med huvudet före när du inte har hjälm, du får så hög fart och du kan inte styra med händerna”. Han gick åt sidan, tagen av mina ord och jag sa att förlåt det var inte meningen att det skulle låta så hårt men jag fick hjärtat i halsgropen här och om du åker ner med fötterna före istället kan du stoppa farten, det kan du inte göra när du åker sådär. Pojken gick upp mot en kvinna som frågade, är du okej (namn)? Jepp, det var mamman det. De gick hem efter det. Jag kände inte igen henne eller pojken och hon sade ingenting. Ja ”ops” kanske, men å andra sidan, ska jag vara förälder för de barn som har en förälder med sig också?

 

Jag var mycket tydlig med Sebastian att vi åker inte ner mot lekplatsen. Han var arg men det spelade ingen roll. Han hade snowracer och det hade inte de andra och han fick inte åka där, farten skulle bli för hög. Så var det bara. Punkt. Jag frågade efter ett tag de som åkte där om de visste att ambulansen varit och hämtat en pojke och det visste de. Jag bad dem vara lite försiktiga. Inga konstigheter med det.

 

Efter en stund kom ett syskonpar ut som åkte nerför branta på snowracer och slirade längst ner för att få stopp på farten. Helt galet. En förälder kom ut och jag sa att vad skönt med en till förälder ute när barnen åker såhär. Jag tittade på barnen på snowracern utan hjälm och jepp, det visade sig vara deras mamma. Hon var visserligen ute men tillät åkande på gränsen till vad de klarade av.

 

 

Min undring, var var föräldrarna? Speciellt efter att en olycka skett tidigare på dagen. Inte så konstigt att barn skadar sig. Varför håller de inte koll?




Nyårstalet - vojne

2015-01-02 @ 10:54:04

Hade det handlat om nästan vad som helst förutom just nyårsaftons nedräkning till klockslaget hade det säkert kunnat vara "läckert", nytänkande mm. att missa klockslaget. Nu handlar det dock om klockslaget som ringer in det nya året. Hur hade Loa Falkman kommenterat "fadäsen" (som det omskrevs som i tidningen)? "Klockringningen började lite tidigt".. Nja, det är nog inte möjligt. Kockan går som klockan alltid gått, utan den bliva det anarki i vår värld (näe skämt åsido). Det var nog du som var lite sen Loa Falkman, för klockan gick som den gjort alla år. 
 
Misstag kan vi alla göra, du är inte den första, att kunna säga att det var ett misstag är dock väldigt "läckert" när det gäller någonting så stort och uppmärksammat både på plats på Skansen och TVs sändning av det hela. (Annars blir det som reklamen som börjar om från elva igen trots att nedräknaren var nere på 2.. passande timing för den reklamen). 
 
Jag har som många andra gått ut innan klockslaget på TV men att stå ute med fina glaset med bubbel och synka med åtta (?) olika klockor DET är att missa klockslaget. För mig ligger det en otroligt härlig stämning i att önska sina nära och kära Gott Nytt År samtidigt. För att sedan kollektivt gå ut. Att ha hälsningen färdig innan alla sprids för vinden och jagar bästa fyrverkerierna. Nej, det är inte livsviktigt, men det är dock en gång om året och det tycker jag att jag/vi kan få ha.
 
Jag säger inte att det till alla pris ska funka varje år, vi är alla människor och det är stora och modiga människor som går upp i den talarstolen framför svenska folket på nyårsafton. Jag vill bara att det ska tas lite mer på allvar än att säga att det är läckert att ha sjabbat bort tiden. Stå stolt upp istället och säg att det gick sådär, och att du vill ha revansch. =) Kom igen, bättre kan du.  
 



RSS 2.0