Man man MAAAAAAAAAAAAN, ansvar och annat

2013-03-24 @ 11:41:00

Min inställning och bakgrund är att vi alla, vi människor, generellt är mer eller mindre bra på att stå för vad vi tycker och att ta ansvar för vad vi säger och gör.
 
Jag håller exempelvis på att arbeta bort ordet och användandet av "man" ur min vokabulär för att det flyttar ansvaret från oss mot ngn sorts överhet. "Man ska inte göra så".. osv. Vem är "man"? Vi väljer vad vi säger och vad vi vill. Vi kan skippa att bjuda in "man" i vårt liv. Vi kan alltid byta ut det mot jag, vi, ni osv. Det är ofta läskigare, men det får oss att tänka till  angående vem vi pratar om och vem våra ord egentligen kommer ifrån. Är det mina ord, eller är det "man"s ord? 
 
Ordet "man" kommer dessutom från början från att mannen var norm. "Man" gör så, dvs. mannen gör så. Vill man(!) ..... vill vi/du/jag..... prata så? 
 
Jag vill också ta ansvar i form av att säga det jag tycker om någon till objektet som jag tycker ngt om. Rak kommunikation. Vi är bra på att prata om andra med andra utom just den det gäller. Säg aldrig någonting till någon annan som du inte också kan säga till personen det gäller. Allt detta handlar för mig om ansvar.
 
 
Jag har även märkt att jag ofta i diskussioner lyfter diskussionen till en mer holistisk syn än att tala om just den händelsen vi satt oss ner för nu. Jag pratar ofta om vad vi tenderar att göra på just detta sätt i många olika situationer. Jag är beteendevetare, detta är mitt intresseområde. Jag tycker att det är enormt intressant att diskutera och jag kan se att det kan skära sig mot den som pratar om sig själv eller i alla fall där och då när jag tenderar att prata om det övergripande. Jag inser det.
 
Medan jag diskuterar utvecklar jag mina åsikter under diskussionens gång, förändrar, slipar. Ni är del i den processen. Det ni säger utmanar mig och jag behöver kanske tänka igen. Det gillar jag. Tack för att ni utmanar mina värderingar och får mig att utvecklas som människa



Helgfrukost hos syster Sara 9 mars

2013-03-23 @ 22:16:00

 
Efter periodisk fasta såg min mångavalsfrukost i annan stad ut såhär! =) Gott! Stekt ägg med riktigt smör på, en aning saltad, lchfsmörgås med smör, ost, skinka, mkt isbergssallad och tomat, liten skål med keso, mandel och liten blodapelsin. Mumsigt var det. Efter att Sebastian hållit mig sällskap en stund tittade han TV, Sara sov, så jag fick lite tid att läsa bra bok också. =)
 



Periodisk fasta i en vecka

2013-03-06 @ 21:33:00

Alla dagar utom den sista körde jag 8/16 (fasta kl. 20-12), den sista dagen fastade jag i 24 timmar. 
 
Det har gått bra. Barnen vet ingenting. 24-timmars var tråkig mer än någonting annat. Kroppen verkar inte påverkas speciellt mycket av fasta. Har inte vägt mig på länge innan så jag vet inte vad vikten var när jag startade men jag tror att det kanske kan vara minus 1½ kg denna vecka. Kanske blir det mer när väl magen kommer igång. Jag kommer att fortsätta med 8/16 för att jag mått väldigt bra av det. 24-timmars får vi se. Ska nog även försöka tänka på en dag mer, en dag mindre (vad gäller intag i mat - snåla mer dagen efter en "ätardag") vilket verkar vara fördelaktigt också. 
 
Over and out. 
 



Dagen till ända, minus två (tre) måltider - one to go!

2013-03-05 @ 21:57:00

När jag klarat detta klarar jag vad som helst. Att själv fasta och vara hemma med två barn som både äter och inte äter innebär att det handlar om mat i, i alla fall var tredje timme. De gör heller inte sin egen mat så där står jag med näsan i kylskåpet och överlägger med mig själv (och kanske med dem också) vad de ska äta/vad vi kan bjuda på denna gången.. Har aldrig sköljt av fingrarna så många gånger. Känna av om maten är lagom varm, provsmaka.. näe inget sådant nu. Det är nog svårast tror jag, att inte råka stoppa någonting i munnen.
 
Undrar i mitt stilla sinne hur lunchen ska se ut i morgon. Behöver säkert inte oroa mig för om jag äter kl.11 eller efter kl.12 då jag inte ätit på ett dygn då. Just det, ska träna också på kvällen så den får vara ganska stor. =) Sen blir det middag efter träningen och sedan 16 timmars uppehåll igen. Bara frukosten bort då. 
 
Magen kom igång rejält på en gång när jag skippade frukosten. Den jobbade på minsann medan jag vilade magsäcken. Nu har det inte hänt någonting alls då jag inte ätit och det är så de säger inom lchf i alla fall, att äter du mer förbränner du mer, och tvärtom. Intressant. Hoppas bara att det eventuella lilla.. eller så, är avklarat innan träningen i morgon. =)
 
Det värsta har varit att det har varit tråkigt. Jag älskar mat. Det är trevligt och gott och massa andra saker också. Jag håller med min salige morfar som efter en måltid alltid sa att, "Jaha, nu var det lika tråkigt igen." Att inte få sätta sig ner till den där måltiden är pest. Jag får se hur hälsofördelarna ser ut och sedan bestämma om och när denna dygnsfasta är angelägen. Frukostfastan behåller jag. Jag mår guld. =)



Våra oljor - hur bra är de?

2013-03-05 @ 18:24:13

Stöter på ett inlägg i en tråd om olja som ingen annan motsäger. Du kan själv söka mer att läsa men det var för mig ny och viktig information. Stämmer endast någon del av det så räcker det för mig, 
 
Kolhydrater i fokus
trådnamn "majonnäs och vegetabilisk olja"
 
Inlägg #37
"Raps innehåller erukasyra och linfrö innehåller cyanid. Olivolja innehåller lite för mycket omega-6 så ett par matskedar max i dressing inte mer."
 
Det blir till att pröva solrosolja i majonnäsen i fortsättningen, eller kokosfett eller med smör. Har hittat flera spännande recept. 



"Jag ger dig två!"

2013-03-05 @ 15:09:55

Sebastian förhandlar. "Jag ger dig två!" Detta svar fick jag när jag lovade att komma till honom och sa att jag kommer om fem minuter.

I skrivande stund, även denna gång är vi påväg ut, kommer Sebastian och denna gång säger han, "nu ger jag dig bara en!".

Han fortsätter, "nu får du faktiskt sluta, nu är det dags att gå ut". Jag säger att jag skriver det han säger, "skriver du det jag säger? Men då får ju alla läsa det".

Under tiden har Miléa hämtat olika teckningar från kylskåpet och mitt och Ms 10-årsdagskort och sjungit "ja må du leva" för mig ett flertal ggr. :)

Jag tror min minut är slut. Dags att gå ut i solen.



Spontana ord

2013-03-05 @ 14:58:25

I går är barnen gått ner före mig och jag fixade mig på övervåningen hörde jag ljuva barnläten. Sebastian sjöng - det gör han när han är glad - och sen ropade han upp till mig, "mamma, jag älskar dig". Tät efterföljande kommer Miléa med samma kärleksförklaring, "mamma, ja älkar dig". Mina fina godingar. Rakt in i hjärtat. <3



En vecka med periodisk fasta 8/16

2013-03-05 @ 10:07:13

Jag har ätit lunch, oftast tidigast kl.12 och middag runt kl.18, inget mer. Portionerna har varit som vanligt, kanske lite större. Mycket vatten. 
 
I går hade jag tänkt testa en 24-timmarsfasta men jag var hungrig och jag är kluven. Lchf handlar om att äta när jag är hungrig och med fastan som sträcker sig längre än 16 timmar, som jag gör nu, kommer jag nog alltid att vara hungrig och behöva dricka mycket vatten. En längre fasta någon gång ibland har dock hälsofördelar. Extra svårt nu när jag är hemma med båda barnen och serverar mat. I går lagade jag mat. Tränade på kvällen. 
 
Barnen får inte veta vad jag håller på med. Det får inte skicka fel signaler. Det är skillnad på att hoppa över ett mål när vi inte är hungriga (det gör barn då och då), vi ska äta när vi är hungriga, och på att kämpa emot hunger av och till under en dag för att fasta en hel dag. 
 
Har en till undring, när går vi för långt? Som min kille sa, det är klart att du går ner i vikt om du inte äter, periodisk fasta är ju lite mer än så men han har inte fel. Jag hittar skriverier om periodisk fasta på träningssidor där de ska deffa och få mycket muskler och jag vill inte att det kretsa kring vikten utan kring välmående. Jag får hitta min egen balans. 
 
Är även i dag hemma med barnen, men ska inte träna, och vi har rester att äta. Jag ska göra ett försök, men är dock hungrig i dag innan lunch. Jaja, den som lever får se. Det är en spännande värld jag lever i. 
 
 



Mediauppfostran

2013-03-04 @ 17:48:00

När barnen är sjuka är jag väldigt liberal med media (lite beroende på hur mycket de orkar göra när de är sjuka förstås, men ändå, liberal). Funderade lite hur våra barn påverkas av vad de får för mediauppfostran - av vad de får se. Båda våra barn älskar Pingu och kan även se obegränsat av Mullvaden. Jag är inte TV-liberal utan vill veta vad de ser och har dem hellre att se förinspelad media. De ser väldigt sällan Amerikanska biofilmer, filmen Upp är undantaget.  
 
Nu under sjukdagar - Miléa kräks, så tidigast torsdag slipper vi ur hemmet - blir det MYCKET media. Funderar. Vad skulle det ultimata lärprogrammet vara, som barnen samtidigt själva VÄLJER att se när de får bestämma. (Jag kan ju säga vill ni se den eller den och styra en del men när det oftast är Pingu de väljer känns det som om det inte spelar någon roll). De ser även Fem myror är fler än fyra elefanter. 
 
 
 



Ett barn kräks - alla barn hemma

2013-03-04 @ 17:47:14

Har två barn hemma. Miléa kräks så då är bestämmelserna på förskolan att syskonen ska vara hemma från förskolan också. Vi brukar inte bli sjuka hela familjen då en är kräksjuk så därför är det lite enerverande och någonting jag grubblar på. Att ha ett barn hemma som har utomhusbehov är sådär. Det är mysigt någon dag för alla men i många dagar så känns det inte rätt att hålla barnet inne. 
 
Dessutom och mitt starkaste argument är att en doktor sagt att det är omöjligt för förskolor att försöka stoppa smittspridning då barnen i de flesta sjukor smittar innan det bryter ut. Är Sebastian då inte smittad av Miléa och smittas under de 48 obligatoriska hemmatimmarna efter sista kräkning (ibland kan det vara bara ett tillfälle) då betyder det att Sebastian smittas och om det är en inkubationstid på två dagar kommer han sjuk till förskolan. 
 
Vad jag vill komma till är att det borde vara bättre att syskonet inte smittas, dvs. är på förskolan som vanligt.. ? Eller tänker jag helt vajsing?
 
 



Periodisk fasta dag fem

2013-03-04 @ 00:36:54

I dag var det en helt annorlunda dag. Trots att jag och M firade vår 10-årsdag i förrgår och åt en hel del och senare än kl. 20 och jag i går därför åt lite mindre än vanligt (lunch och middag och ingenting mer efter middagen kl. 18.30) var jag inte hungrig i dag på förmiddagen. Jag har läst om att hungern lugnar ner sig men blev ändå överraskad. Nu får jag komma ihåg att dricka vatten igen.. Då tränade jag ändå en halvtimme tabata, duschade och gjorde ärenden innan lunch.
 
Det ska, förutom att inte äta så regelbundet även, vara bra att variera hur mycket vi äter från en dag till en annan. Därav den lite sparsammare dagen i går. I dag har vi varit på kalas och ätit god god lchf-ostkaka. =) Nu i kväll blev det sen vuxenmiddag i vardagsrummet framför film, vin och lchf-kokoskaka till efterrätt. I morgon funderar jag över att testa en längre fasta, vi får se. 
 
 
 



Periodisk fasta dag tre

2013-03-01 @ 08:58:00

Går jag upp klockan sex eller sju börjar magen undra och kurra vid halv nio men lite vattendrickande råder bot, det är inga problem. Mellan klockan tio och lunch blir vattendrickandet mer intensivt. Vatten är dock välgörande och jag siktar ju ändå på två liter om dagen så detta är endast positivt. Behöver kanske inte dricka vattenglaset till lunch sedan. Håller mig mätt och nöjd till middag utan problem. Jag har tagit lite nötter igen vid åtta på kvällen för att det inte ska bli för många timmar om vi äter runt sex. 
 
Fungerar bra. Jag kan sova en halvtimme längre på morgnarna. =)
 
Undrar dock. Är i dag hemma med febrig och hostig Sebastian, lagar supergod frukost till honom. Reagerar magen på dofter? Ställer den in sig på mat och blir depraverad? Någon som kan någonting om detta. Saliven kommer igång vet jag. Är det negativt för magen att frestas, eller är det bara jag som frestas? ;) 
 
 
Periodisk fasta (pf)= exempelvis äta lunch och middag och något mellanmål men inte äta frukost. Dvs. fasta mellan kl. 20 och kl.12 följande dag. Ett ätfönster på 8 timmar, fasta i 16 timmar. Skrivs ibland 8/16. Det finns många hälsofördelar.
 
Läs om periodisk fasta på Jonas Bergqvists hemsida, http://www.jonasbergqvist.se/sidor/periodisk-fasta/
 
 
 
-------------------------------------------------------------------
 
Tillägg klockan 15.00 (relativt vanlig mellanmåls- eller sugen-på-någonting-dock ej sött-tid. Det är som om kroppen redan vant sig vid att äta sällan. Tiden mellan lunch och middag är inte svår att fasta. Nu kan jag förstå hur det skulle vara möjligt att förlänga fastan till att inte äta upp till 36 timmar (tycker du att det låter det hemskt så läs på, det är inte ohälsosamt utan låter kroppen göra en sorts detox).
 
När jag började med lchf första maj 2012 kände jag att mitt liv slutade att kretsa kring mat. Jag har varit matglad men inte haft någonitng annat än ett sunt förhållande till mat. Det bara var så att jag åt när jag skulle men jag tänkte inte hela tiden på mat, jag slutade med alla mellanmål då de blev överflödiga. Denna fasta är att ta det ett steg längre. Nu känns det som om kroppen är väldigt nöjd. Som sagt tidigare, människorna åt knappast regelbundet eller en stor frukost då vi var ett jägarsamhälle.. Dettakänns helt rätt. Back to the roots.  
 
Jag mår dessutom grymt bra. Känner mig stabil och harmonisk. Väldigt lugn och tillfreds. Som om kroppen inte behöver påverkas/påfrestas av att jag äter (blodsocker mm. Äter dock kanske som bekant lchf och påverkas säkert inte lika mycket av matintag som andra så jag helt undviker socker).
 
Ska tilläggas att jag körde ca 45 minuters tabataträning sista timmen jag fastade. Gick hur bra som helst. Har redan druckit ca 2½ liter vatten i dag. Nice!



RSS 2.0