Ingredienser vi stoppar i oss

2012-11-20 @ 22:55:00

Hade fler av oss läst innehållsförteckningen "Ingredienser" på det vi äter hade företagen inte kunnat lura oss som de gör i dag. Var din egen bästa vän/din egen doktor och se upp med vad som slinker ner i kassen i affären. Lägg lite extra tid på att läsa ingredienslistan och omge sig av riktig mat på bra råvaror. Titta bara på smör och margarinsorter, du kommer häpna. Varför behövs så många ingredienser i margarin, jämfört med smör? För att det inte är smör och det tar många ämnen och konstiga processer för att få det att likna smör.
 
Skäms Vaggeryd!
 
Funderade på om jag kunde ta någon/några "butikshyllskakor" (long shelflife) på jobbet i dag. Havreflarn från Garant med choklad på. Bestämde mig (trots att jag redan vet att det är illa) för att läsa under "ingredienser" först. Jag vet ju vad jag hade att vänta, och kanske förväntade mig också men blev ändå chockad. Så lång var listan. Jag hade inga problem att avstå. Jag väntar tills det kommer något hembakt istället, du vet det där med riktiga råvaror som inte håller hur länge som helst. The good stuff.
 
Nu är jag ju lchf'are och äter inte ditt och datt. Jag har dock märkt att jag inte behöver vara helt sockerfri utan när jag i den vanliga maten inte tar in socker i kroppen kan jag unna mig lite då och då. (Jag ser det som att jag med medvetna val verkligen kan välja när jag äter socker. Så många äter maten vi rekommenderas, fortfarande, och håller genom det onaturligt höga nivåer av socker i blodet. Läs på). Dock, så är jag sträng vad gäller kemiska produkter. Det sägs kanske inte så ofta men lchf handlar mycket om bra råvaror och en mycket stor del av det är att göra sig medveten om vad vi inte bör stoppa i våra kroppar. Exempelvis aspartam, härdat fett, processad stärkelse, glutamat mm. Lightmat är en tung lögn, och blir i slutändan det som biter dig i svansen och blir en tung börda att bära.
 
 
Vad är det då som får oss att äta kakan? Kanske är vi medvetna, kanske inte, men om vi ändå äter den/de? Är gratis gott? Tillfället gör sockerråttan? Äter vi för att vara trevliga, hålla någon sällskap? Är vi verkligen sugna när det är spontant, oj tisdagsfika, vad trevligt? Är vi verkligen sugna och har längtat länge och nu väljer vårt socker eller tar vi det när helst det bjuds? Nog är det så att när jag har sockrat mitt blod är det svårare att stå emot. Mycket vill ha mer. De som äter "vanlig" kost i form av kolhydrater (= socker) blir hungertriggade av kolhydraterna och då är det lätt att falla/svårt att stå emot. Den "vanliga" kosten gör det omöjligt att kämpa emot sockerbehovet - jag märker nu hur kraftigt det är när jag vet hur det känns att slippa det - så hög är nivån i kroppen och suget ligger där latent och väntar på att någonting sockrigt ska dyka upp - eller så söker vi helt enkelt upp det. Det häftiga är att skulle du vara nyfiken att pröva att slippa beroendet skulle det endast ta några dagar innan sockersuget är borta - så effektfullt är det att ta bort sockret ur kosten, att skippa kolhydraterna. Däremot skulle kroppen vilja stoppa dig från att gå över till att bränna fett istället för kolhydrater vilket är vad som händer om du tar bort kolhydrater och tillsätter fett som din nya energikälla. Kroppen detoxar och alla känner av det olika starkt. Var medveten om det. Kroppen kommer att kämpa emot men det blir bättre och sedan slipper du istället många av de problem den vanliga kosten skänkt dig på köpet.. Det är dock en annan historia och nu är det dags att sova. Så god natt och må väl.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0