8 Foods That Are More Nutritious Raw
2013-05-10 @ 01:00:07Hej!
Jag hittade hit tack vare din kommentar på http://lchfingenjoren.blogg.se/2013/june/falla-1.html.
Du skriver bl.a. "Ville till sist tipsa dig om rå broccoli (gör små buketter av färsk broccoli - även stjälken - och häll på olja och salta med flingsalt). Ser på dina bilder (älskar gurkan i godisskålen!) att din grönsak är gurka. Den är god men tillför inte mkt. Jag har nyligen upptäckt rå broccoli (tack vare min systers kostmedvetna kollegor som råkar vara vegan och vegetarian). Det finns en sida som pratar om (jag har bloggat om detta) åtta livsmedel som är så hälsosamma råa att de inte ska tillagas. En av dessa är broccoli."
Men...
Det fungerar inte, eftersom vi människor inte kan bryta ned råa vegetabilier. Nyttigheterna i vegetabilierna finns inuti cellerna, och dessa celler är gjorda av cellullosa. Dvs cellullosafibrer. Däremot kan idisslare kor, får t.ex.) bryta ned cellullosa, och därmed också ta upp nyttigheterna.
För oss människor gäller det alltså att vi på något sätt först måste bryta ned cellullosan i vegetabilierna, t.ex. genom uppvärmning eller mjölksyrejäsning (ex. surkål, syrade grönsaker).
Att äta råa vegetabilier kan man ju göra ändå, för att man tycker det är gott t.ex., men någon källa till näring är det inte. Tvärtom, fibrerna irriterar tarmsystemet som då gör allt för att få ut eländet ur kroppen.
Hej!
Jag tar en fråga i taget här..
- Tack för att du skriver till mig.
Tack för att du bloggar! Alla goda krafter behövs för att få rätsida på ämnet. Det florerar tyvärr många missförstånd (och alltför mycket desinformation från olika intressen) för att jag skall kunna sitta still ibland... Jag vill gärna hjälpa till med tips när jag kan.
- Var kan jag läsa mer om det du skriver?
Det finns många källor. T.ex. min favvo-författare Lars Wilsson (Optimal Förlag och Medikament Förlag) numera pensionerad lektor i biologi, och en av de som var först ut med det som senare kommit att kallas LCHF. Han är mycket läsvärd. Skaldeman och läkaren Jenny Reimers skriver också om detta. Se även Nationaencyclopedien och http://sv.wikipedia.org/wiki/Cellulosa.
- Är de alltså helt ute och cyklar?
Ja, tyvärr. Alltså när det gäller råa vegetabilier i form av grönsaker (det som nämndes var ju t ex gurka och broccoli). För att kunna bryta ned (spjälka) råa
grönsaker så måste det finnas ett stooort tarmsystem som medger de rätta förutsättningarna för en omfattande bakterieflora. Och det är dessa bakterier som jäser och har sig och därmed bryter ned cellernas cellulosa. Och det är alltså inuti cellerna som näringen återfinns (men det mesta är vatten, dvs dyrt vatten).
En utmärkande sak hos idisslare är bl.a. deras stora motsvarighet till vår blindtarm. Dvs evolutionen har bl.a. medfört att människans blindtarm numera är
helt överflödig, endast en rest av vårt biologiska ursprung. Nu kan ju människan fixa detta ändå, tack vare elden. Och s.k. mjölksyrejäsning. Dvs om vi tillagar råa vegetabilier, då kommer vi åt den lilla näring som trots allt vatten ändå finns i dessa.
Obs: För frukt gäller annat. Nämligen att mogen frukt är i ett viss stadium av en pågående förruttnelse. Och därmed också mer eller mindre nedruten. Det betyder att frukters ev. näringsinnehåll är tillgängligt även för icke idisslare. Men å andra sidan, frukt innehåller ju nästan bara vatten och fruktsocker, eller som Kostdoktorn skriver: betrakta frukt som lördagsgodis.
- Stämmer det för vitlök också?
Ja, till den del det handlar om rå vitlök och dess ev. näring i cellerna. Men kanske det finns något nyttigt mellan cellerna i vitlök? Jag vet inte, men jag skulle gissa på att det finns mikronutrienter (vitaminer, spårämnen mm) som är tillgängliga eftersom vitlöken är så omtalat hälsobefrämjande.
- Alla livsmedel?
Nej. Endast livsmedel som har en intakt cellulosastruktur.
Kuriosa: Det finns en sorts gorillor, som trots att de inte är idisslare, ändå utvecklats till att kunna tillgodogöra sig näringen i råa vegetabiler... Hur dom gör? Öööhhh... dom imiterar idisslandet skulle man kunna säga, dvs dom äter maten två gånger. Men andra gången först efter det att naturen liksom haft sin gång om man säger... Så två kompletta omgångar genom tarmarna tål inte cellulosan dom äter... Inget att rekommendera för oss, men ganska belysande för hur evolutionen påverkat arternas utveckling tycket jag.
Hej,
Typisk barnreaktion vill jag påstå! Och klokt av dig att sätta till smör. En pensionerad barn-överläkare jag har kontakt med rekommenderar just småbarnsföräldrar att sätta till smör till grönsakerna, och vips tycker barnen att det är gott!
Ang. tillagningstiden så vet jag inga fakta i saken, men jag tänker så här: Råa grönsaker inte bra. Sönderkokta inte heller bra. Sen finns det alltså en fallande skala där emellan. Du känner nog på tuggmotståndet när de precis börjar mjukna.
Betänk att det därmed måste bli olika lång tillagningstid för olika tjocka bitar av samma grönsak. Ta broccoli t.ex., där de tjocka "träiga" stjälkarna behöver längre tid än de spädaste delarna i toppen. Jag gör som i Italien: skivar ("slantar") de grova stjälkarna i tunna skivor och låter "blomkvastarna" få bli lite större bitar, plus att jag lägger i de spädare toppbitarna betydligt senare, då får allt en mer lika tillagningstid. Och jag använder LITE vatten, bara på botten så att det räcker till att ångkoka hela innehållet. För ju mera vatten, desto mera nyttigheter försvinner ju med vattnet. Alltså, koka i lite vatten, mosa med smör! Och grädde!
:-)